• 758

    Поносни на историјску чињеницу да су Немањићи на овом простору зачели српску духовност подижући храмове, старије од највећих европских светиња...

  • 759

    Наша општина обилује јединственим природним лепотама и раритетним геолошким феноменима...

  • 763

    Традиционално богато културно и историјско наслеђе...

Ђавоља варош

Јединствен природни споменик

На Радан планини, недалеко од Пролом бање, 27 км југоисточно од Куршумлије, налази се Ђавоља варош, у Србији јединствен, а у свету веома редак геоморфолошки феномен. Под заштитом је државе као природни споменик прве категорије. Ђавољу варош сачињава више од 200 земљаних фигура насталих дејством ерозије. Чудновато поређане фигуре, темељи богомоље, остаци средњевековних рудника, стене у распадању, вода засићена разним минералима која због оксидације на простору где се излива мења боју тла, као и дрвеће моделовано ветровима и другим природним условима опстанка, допринели су богатству људске маште. Не могавши да објасни настанак ове појаве, народ је испрео многобројне легенде и прице, а природном споменику дао име Ђавоља варош.

djavolja-varos-01

По једној легенди, фигуре представљају окамењене сватове који су хтели да венчају сестру и брата, по другој то су окамењени ђаволи које су ђаци надмудрили у опклади, а по трећој земљане скулптуре представљају окамењене ђаволе којих су се људи ослободили преноћивши једну ноћ на том месту.

Више о Ђавољој вароши на www.djavoljavaros.com

Ђавољу варош, из године у годину, посећује све веци број домаћих и страних туриста, уметника и љубитеља природних реткости који остају задивљени пред једниственим уметничким творевинама природе.

Међу првима, овамо су стигли радознали мајстори уметничке фотографије, филмски ствараоци, вајари, књижевници. Својим делима, насталим у првој инетрнационалној фото-колонији у Европи, они су Ђавољу варош приближили свету. За ову ретку појаву природе данас се зна у читавој Европи, Америци, Кини, далеком Јапану…

Foto: tokursumlija.rs