• 758

    Поносни на историјску чињеницу да су Немањићи на овом простору зачели српску духовност подижући храмове, старије од највећих европских светиња...

  • 759

    Наша општина обилује јединственим природним лепотама и раритетним геолошким феноменима...

  • 763

    Традиционално богато културно и историјско наслеђе...

Пролом Бања

Пролом Бања је бањско и климатско лечилиште на надморској висини 550 – 668 м. Повезана је аутобуским линијама са Београдом (290 км), Новим Садом (370 км), Нишом (82 км), Крушевцем (90 км), Лесковцем (75 км) и Куршумлијом (22 км).

prolom-01

Воде Пролом Бање припадају нискоминерализованим високоалкалним термама (суви остатак 175 мг/л, пХ 8,7). Температура воде је од 26 до 31,5° Ц. С обзиром на састав (велики број минерала у малим количинама) она има изражено природно диуретичко и бактериостатно својство. Умерена континентална клима, заједно са бујном вегетацијом, стимулативно делује на човечији организам и јача његову отпорност.

prolom-03

Терапијски блок, капацитета 1500 пацијената дневно, састоји се од шест функционално повезаних одељења: дијагностичко терапијско одељење, одељење за хидротерапију, одељење за пелоидотерапију (блато), терапијско-рекреативни базен. Све врсте терапија се обављају под надзором медицинске службе.

Смештани капацитети обухватају: 440 лежајева у хотелу „Радан“ са депадансима, категорисан са ** звездице (двокреветне, трокреветне собе, полуапартмани и апартмани); и 1.700 лежајева у домаћој радиности. Све собе су са бањском водом и телефонима. Осим ресторана (440 седишта) гостима стоје на располагању кафе бар (150 седишта) и банкет сала (80 седишта).

Медицинске индикације: болести бубрега и мокраћних путева, болести органа за варење, болести коже, болести периферних крвних судова, ванзглобни реуматизам.

prolom-04

Изградња Пролом Бање

Недавно су завршени грађевински радови на изградњи нове цркве у Пролом Бањи. Остаје изградња моста који би спајао две обале Проломске реке и омогућио да гости у бањи на веома атрактиван начин посете верски објекат.

prolom-12

На цркви остаје доградња покривеног пасажа, који ће спајати цркву са звоником, уређење простора око цркве и осликавање икона. Идуће 2013. године очекује се освештење.

У Пролом Бањи 27.11.2012. почела је изградња бетонских темеља-стопа за будући мост преко Проломске реке који ће спајати две обале и омогућити гостима, мештанима и туристима да безбедно посете, новоизградјену цркву.

Више о Пролом Бањи на www.prolombanja.com

Пролом Бања 027-88-111

Фото: www.prolombanja.com