• 758

    Поносни на историјску чињеницу да су Немањићи на овом простору зачели српску духовност подижући храмове, старије од највећих европских светиња...

  • 759

    Наша општина обилује јединственим природним лепотама и раритетним геолошким феноменима...

  • 763

    Традиционално богато културно и историјско наслеђе...

Средње школе

Средњошколски систем у Куршумлији чине две средње школе – Економска школа и Гимназија. Обе школе изводе наставу у истој згради.

Историја средње Економске школе

srednja-skolaНа захтев Народног одбора Косаничког среза у Куршумлији је 20. септембра 1954. године отворена Економска школа.

Те прве године радио је први разред у који је уписано 180 ученика из читаве Топлице.

Већ у првој години рада захтев одговорних у Косаничком срезу показао се оправданим, јер је отварањем Економске школе, која је у почетку била смештена у основној школи „Дринка Павловић“, решено питање школовања младих не само Куршумлије, већ и осталих места у Топлици.

Број деце, која после стицања основног образовања настављају редовно школовање у средњој школи, овим је значајно повећан.

Више о Економској школи на ekonomskakursumlija.edu.rs

Гимназија у Куршумлији основана пре Другог светског рата?

Гимназија у Куршумлији отворена је 1921. године. Зна се да је радила до 1937. године, али о томе не постоје архивски документи, тако да се мало зна о раду установе у годинама пре Другог светског рата, осим чињенице да није радила од 1937. до 1941. године.

Одлуком Министарства просвете, број 20042, од 7. октобра 1941. године, у Куршумлији је отворена непотпуна државна реална гимназија, која је за време окупације радила са прекидима.

Редовна настава у школској 1945/46. години почела је 21. септембра, а 30. септембра те године, на дужност директора Гимназије, одлуком Министарства просвете Србије, постављен је суплент Гимназије у Петровцу на Млави Вуко Ђапић.

Према аналима школе, у првој генерацији реформисане гимназије 1962/63. године, дипломирало је 27 ученика природно – математичког и 39 гимназијалаца друштвено – језичког смера.

У време реформи средњег образовања године 1974. у Куршумлији је основан Центар за средње усмерено образовање, у чијем су саставу радиле средње школе у Куршумлији. Таква организованост средњег образовања постојала је до 1990. године, када Економска школа и Гимназија поново постају самосталне установе.

Од оснивања школе, до школске 2000/01. године, диплому гимназије у Куршумлији стекло је укупно 2.179 ученика.