U Mačkovcu obeležena 101. godišnjica Topličkog ustanka

Turistička organizacija opštine Kuršumlije na 40. Sajmu turizma u Beogradu
26. februara 2018.
Obaveštenje građanima o obavezi čišćenja snega i leda ispred objekata i radnji
2. marta 2018.
Prikaži sve

U Mačkovcu obeležena 101. godišnjica Topličkog ustanka

Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Topličkog ustanka u selu Mačkovac obeležena je 101. godišnjica početka Topličkog ustanka.

Vence na spomenik položili su: predsednik Opštine Kuršumlija -Radoljub Vidić sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Udruženja SUBNOR iz Kuršumlije, Turističke organizacije Kuršumlija, delegacija Udruženja Gvozdeni puk iz Igrišta i druga boračka udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Predsednik Vidić, ovom prilikom rekao je da je Kuršumlija uvek davala najveće heroje i zato odaje počast svim borcima Topličkog ustanka.

Predsednik Vidić istakao je i da je to bio jedini ustanak tokom Prvog svetskog rata, nije ga bilo u mnogo jačim državama koje su bile pod okupacijom. Desio se u malenoj Srbiji, u Kuršumliji, iako su imali pred sobom najjaču vojnu silu tog doba.

„Danas, ovde pred vama, dragi junački narode srpske Toplice, želim da se zahvalim na svemu što ste dali u Prvom, ali i u Drugom svetskom ratu. Kuršumlija je uvek davala najveće heroje i zato se poklanjam Vašim žrtvama ovde u selu Mačkovac gde su odigrane najteže bitke za slobodu srpskog naroda i opstanka Kuršumlije u kojoj danas obeležavamo 101. godinu od početka Topličkog ustanka,“ rekao je predsednik Radoljub Vidić.

Nakon polaganja venaca, stihove posvećene Topličkom ustanku govorili su nagrađeni učesnici literarnog konkursa na zadate teme:

  • I ovaj kamen zemlje Srbije…
  • Sloboda nema cenu
  • Toplica nesalomljivi štit naše otadžbine

Stihove posvećene Kosti Vojinoviću govorio je Života Jevremović

Veličina slova