Епидемиолошка ситуација у Куршумлији озбиљна, општински штаб за ванредне ситуације донео сет препорука, високе новчане казне за неодговорне

Резултати тестирања 02. децембра: тестирано 70 лица, 37 пацијената позитивно на ковид
3. децембра 2020.
Резултати тестирања 03. децембра: тестирано 22 лица, 12 пацијената позитивно на ковид
4. децембра 2020.

Епидемиолошка ситуација у Куршумлији озбиљна, општински штаб за ванредне ситуације донео сет препорука, високе новчане казне за неодговорне

На основу Мера Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање инфекције вирусом COVID – 19 и на основу Уредбе о мерама за спречавање ширења COVID – 19, Штаб за ванредне ситуације општине Куршумлија на седници одржаној дана 03.12.2020. године, донео је следећу препоруку:

Самоизолација је ефикасна превентивна мера којом штитимо себе и особе око себе – своју породицу, пријатеље, колеге – од заражавања коронавирусом. То подразумева предузимање једноставних корака како би се избегао близак контакт са другим људима колико год је то могуће.

У циљу превенције и спречавања ширења заразе вирусом COVID – 19, а посебно имајући у виду озбиљност епидемиолошке ситуације на територији општине Куршумлија:

I ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ грађанима који су позитивни на COVID – 19 и притом им је изречена мера самоизолације, да испоштују мере самоизолације у трајању од 14 дана као и све мере заштите прописане од стране здравствених институција, иако им није уручено решење о налагању мера самоизолације.

II ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ свим грађанима који су чланови породица лица позитивног на COVID – 19, без обзира што немају симптоме болести, да поштују мере самоизолације у трајању од 14 дана рачунајући до дана потврђивања позитивног теста члана породице, као и све мере заштите прописане од стране здравствених институција иако им није уручено решење о налагању мера самоизолације, које због повећаног обима посла, услед великог броја оболелих лица, Институт за јавно здравље не може благовремено да обради и достави члановима породице оболелог лица.

III ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ свим грађанима ношење заштитиних маски на отвореном простору (поред обавеза ношења у затвореном простору свих јавних објеката на територији општине Куршумлија и обавезе држања дистанце између две особе од најмање 1,5 метра у поменутим објектима).

IV Обавештавају се лица обухваћена члановима I и II да су републичким прописима предвиђене високе новчане казне и кривична одговорност за непоштовање института обавезне самоизолације.

V Спровођење мера ових препорука контролисаће надлежне иснпекцијске службе, Републичка санитарна инспекција, комунална инспекција општине Куршумлија и МУП.