Kuršumlija izabrana za „Izuzetnu destinaciju Evrope“ u Srbiji

Konkurs za dodelu stipendija učenicima i studentima na teritoriji opštine Kuršumlija u školskoj 2019/2020. godini
27. septembra 2019.
Uspešno održana treća po redu manifestacija „Izađi mi na teglu“
6. oktobra 2019.
Prikaži sve

Kuršumlija izabrana za „Izuzetnu destinaciju Evrope“ u Srbiji

Opština Kuršumlija je pobednik ovogodišnjeg nacionalnog konkursa za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbiji (EDEN), dok su Pećinci i Kruševac izabrani za prateće destinacije.

Proglašenje dobitnika priznanja održano je u petak 27. septembra na svečanoj ceremoniji u Skupštini grada Beograda, na Svetski dan turizma.

Rasim Ljajić, ministar turizma, prezadovoljan je rezultatima ove privredne grane, a naročito novim smeštajem i brojem od 400 hotela.

Svaki deseti zaposleni čovek na svetu radi u turizmu što znači da je ovo jedna od najisplativijih grana privrede u svakoj državi pa i Srbiji, rečeno je u Skupštini grada na proslavi Svetskog dana turizma.

Ove godine je svetska tema proslave „Turizam i poslovi“, jer je u sektoru usluga posao našlo 60 odsto žena i veliki broj stanovnika ruralnih krajeva. Titulu „Izuzetne destinacije Srbije“ ove godine ponela je Kuršumlija u kojoj rade dve najsupešnije banje, Prolom i Lukovska, i u kojoj se nalazi Đavolja varoš.

– Prošle godine je u Srbiji ostvareno 9,3 miliona noćenja od čega 2,5 u banjama – rekla je Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije, dodeljujući nagradu.

Izvor: Večernje Novosti, Tanjug