Наградни литерарни конкурс за ученике куршумлијских основних и средњих школа

Новогодишња честитка председника општине Куршумлија
29. децембра 2017.
Традиционално пливање за Богојављенски крст и Дан ослобођења Куршумлије од Турака
9. јануара 2018.

Наградни литерарни конкурс за ученике куршумлијских основних и средњих школа

Поводом обележавања празника Светог Саве,  Градска библиотека расписује наградни литерарни конкурс за ученике куршумлијских основних и средњих школа, на једну од следећих тема: „СВЕТИ САВА У МОМ ДОМУ“, и „СВЕТИ САВА КАО СВЕТСКИ ПУТНИК И ХОДОЧАСНИК „. По три најбоља литерарна  састава у свакој категорији (млађи, средњи, старији) биће награђена уметничким калиграфијама Оца Григорија са ликом Св. Саве, дипломама,  и новчаним наградама. Радове под шифром достављати Библиотеци, најкасније до 23. јануара.

Теме:

СВЕТИ САВА У МОМ ДОМУ“ – са посебним нагласком на хришћанским породичним вредностима, на духу саборности и солидарности, на врлини гостољубивости, на значају традиције и континуитета породичних и националних вредности . Имати у виду сва могућа значења речи „дом“:  кућа, породица, домаће огњиште, завичај, домаће васпитање…, вера православна..

А) „СВЕТИ САВА КАО СВЕТСКИ ПУТНИК И ХОДОЧАСНИК „ :

Састав базирати на чињеници да је Св. Сава у оно време два пута походио Свету земљу , па чак и Египат и Арабију. Сем тога посетио је Никеју, Византију, Бугарску, а на Светој гори био на самом изворишту православне духовности. Као драгоцен пртљаг са тих путовања свом народу донео највишу културу, и највреднија духовна и световна  знања и вештине тог доба. Може се писати и о хипотетичком оновременом трећем Савином путовању, или о његовом путовању у нашем времену.

Препоручена литература за обе теме: Житија Светог Саве од Доментијана и Теодосија, књига „Живот Светог Саве“ – од Св. Владике Николаја Велимировића , као и народна предања и легенде о Светом Сави – посебно она о Св. Сави као прерушеном /анонимном путнику намернику,

 Учесници наградног литерарног конкурса:  ученици куршумлијских основних и средњих школа у сва три узраста (од I  до IVразреда, од доVIII и средњошколци),  

● Рокови и опрема радова:  Литерарни радови треба да буду одштампани ћирилицом на А4 формату , и достављени у затвореној коверти под шифром. Решење шифре треба да буде у засебној коверти. Примарно се очекују прозни састави, али у обзир ће узети и песме. Доставити Библиотеци, поштом или лично, најкасније до 23. јанура 2018. године.

Трочлани стручни жири ће радове вредновати и оцењивати према следећим критеријумима :

– Језичко- стилска коректност и литерарност,

 – Примереност теми и историјској мисији и значају Светог Саве,

– Оригиналност садржаја и становишта, односно, ослобођеност од устаљених стреотипа и шаблона ,

 – Аутентичност доживљаја и разумевања Савиног лика и дела ,

Награде :

Према одлукам жирија, Народна библиотека ће доделити по 3 награде у свакој категорији, и то:

Прва награда : Уметничка калиграфија са ликом Светог Саве , – рад и поклон Оца Григорија , настојитеља Манастира Светог Николе , + диплома,

Друга награда: новчана награда + диплома,

Трећа награда: новчана награда + диплома,

Стручни жири и организатор задржавају право да поједине награде уопште не доделе, или да их другачије прерасподеле у оквирима расположивог наградног фонда.

● Награде ће бити уручене на посебној свечаности у просторијама Народне биоблиотеке, уочи Празника Светог Саве. 

Додатне информације у вези Конкурса можете добити путем телефона 027 381-754 или у самој Библиотеци.