Narodna biblioteka Kuršumlije

Narodna biblioteka Kuršumlije je osnovana 1948. godine, i jedina je ustanova kulture u gradu.

Tokom svog postojanja promenila je veći broj lokacija, uglavnom u neuslovnim prostorijama, da bi se u proleće 2007. godine preselila u nove prostorije, koje su izgrađene zajedničkim sredstvima Opštine Kuršumlija, italijanske opštine Pontedera, Ministarstva za lokalnu samoupravu, i Ministarstva kulture.

Sada je Biblioteka smeštena u novoj zgradi, koja se nalazi u Karađorđevoj ulici, i raspolaže sa oko 220 kvm površine.

U sklopu Biblioteke je oformljen i Legat akademika Vojina Šulovića, svetski priznatog medicinskog stručnjaka , koji je rodom iz Kuršumlije. Legat, za sada, raspolaže sa oko 400 knjiga iz medicine i iz drugih oblasti, kao i kolekcijom brojnih priznanja (diploma, povelja, odlikovanja) iz celog sveta, koje je akademik Šulović dobijao tokom svoje bogate karijere.

Biblioteka raspolaže knjižnim fondom od blizu 30.000 knjiga iz svih oblasti ljudskog stvaralaštva. Od 2005. godine, među prvima u Srbiji, Biblioteka je uključena u bibliotečki informacioni sistem COBISS, koji svim zainteresovanim omogućava, putem interneta, on-line pretraživanje kataloga Kuršumlijske biblioteke, kao i kataloga većine biblioteka Srbije.

Uprkos ograničavajućim uslovima neadekvatnog prostornog smeštaja, Biblioteka je tokom čitavog svog postojanja vršila funkciju svojevrsnog kulturnog centra opštine, i organizovala je preko stotinu najraznorodnijih kulturnih manifestacija – promocija knjiga, izložbi, koncerata, pozorišnih predstava i drugih programa. U organizaciji Biblioteke, sa krajnje oskudnim finansijsko-tehničkim sredstvima, u Kuršumliji su gostovale gotovo sve značajnije ličnosti srpske kulture i umetnosti. Ilustracije radi, pomenućemo samo najpoznatija imena: Matija Bećković, Dobrica Ćosić, Dejan Medaković, Milovan Danojlić, Milisav Savić, Predrag Marković, Slobodan Rakitić, Mira Alečković, Dobrica Erić, Duško Trifunović, Mošo Odalović, Darinka Jevrić, Slobodan Kostić, Čedomir Mirković, Dragan Lakićević… (književnici); Pavle Aksentijević, ansambl „Renesans“, „Niški gudački kvartet“, Svetlana Stević, Dragačevski trubači, flautisti…(muzičari); Milić od Mačve, Sava Rakočević, Miloš Gvozdenović…(slikari); i mnogi drugi.

U svom budućem radu Biblioteka će posebnu pažnju posvećivati deci i mladima. Pored obezbeđivanja odgovarajućeg knjižnog fonda, planira se i otvaranje Internet kluba za mlade, koji bi bio u funkciji unapređenja informatičke kulture kod dece i omladine.

infotekar-01Takođe, sa svojim trenutno raspoloživim informatičkim resursima, Biblioteka je u mogućnosti da širokom krugu korisnika pruži najrazličitije vrste informacija – od bibliografskih, do turističkih i poslovnih.

Za svoja postignuća i ukupni rad Narodna biblioteka Kuršumlije je do sada nagrađena sa dva prestižna priznanja: Republičkom nagradom „Infotekar“ – za unapređenje informatičke kulture i poslovne komunikacije u bibliotečkoj delatnosti; i „Svetosavskom poveljom“ –najvišim priznanjem Topličkog okruga za doprinos kulturi i prosveti.

Adresa Biblioteke je Karađorđeva 18/A, a radno vreme od 7.30 do 19.00 sati, tel. 027 381-754.