Održana predavanja „Drugi srpsko-turski rat (1877-1878.) i oslobođenje Kuršumlije“ povodom obeležavanja 143. godišnjice Oslobođenja Kuršumlije od Turaka

Stefan Ristović pobednik ovogodišnjeg plivanja za Časni krst U Kuršumliji
20. januara 2021.
Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić obišao porodicu Jovanović u selu Kravare
25. januara 2021.

Održana predavanja „Drugi srpsko-turski rat (1877-1878.) i oslobođenje Kuršumlije“ povodom obeležavanja 143. godišnjice Oslobođenja Kuršumlije od Turaka

Povodom obeležavanja 143. godišnjice Oslobođenja Kuršumlije od Turaka juče 19. januara  u sali Skupštine opštine Kuršumlija održana su predavanja na teme „Drugi srpsko-turski rat (1877-1878.) i oslobođenje Kuršumlije“ – predavač Doc. dr Dejan Antić (Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu) i „Spomenik u kuršumlijskom parku: Simbol grada i oltar slobode“ – predavač master arheolog Milan Savić.

U uvodnom delu izlaganja dr Antić je istakao da su Gornja Toplica i Kosanica tokom XVIII i dobrim delom XIX veka doživljvale nasilnu promenu etničke strukture stanovništva jer su nastupajući za turskim vojnim formacijama grupacije Arbanasa i Čerkeza otimale srpsku zemlju i proterivale srpski živalj sa pomenutih prostora. Iako su 1806. godine srpski ustanici predvođeni Stanojem Glavašem nakratko oslobodili Kuršumliju i Prokuplje, procesi dehumanizacije i desrbizacije u dolini Toplice zaustavljeni su tek sa Drugim srpsko-turskim ratom 1877. godine.

Govoreći o borbama u Toplici docent dr Dejan Antić je izneo podatak da je “Ibarska divizija pod komandom pukovnika Stevana Biničkog imala zadatak da protera turske trupe iz Kuršumlije. Varoš je branilo 400 turskih nizama i 2000 Arnauta.Zbog nemogućnosti daljeg napredovanja, jer su se u isto vreme vodile i žestoke borbe oko Niša, Ibarska divizija je ostala u Kuršumliji i početkom januara 1878. godine suočila se sa silovitom turskom kontraofanzivom. Po ulasku u Kuršumliju tursko-arnautske snage nisu imale milosti za ratne zarobljenike. Mrtvim i ranjenim srpskim vojnicima odsecane su glave koje su potom nabijane na kočeve.

U nastavku predavanja profesor Antić je izneo mišljenje da je oslobođenje Niša 11. januara 1878. godine omogućilo pregrupisavanje jedinica Šumadijskog, Moravskog i Timočkog korpusa i olakšalo njihovo dalje napredovanje dolinom Južne Morave, Toplice, Jablanice i Puste reke”.

„Moravski korpus pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina dobio je zadatak da napreduje preko Samokova i Prepolca put Prištine. Shvativši da se iz Kuršumlije ne može odupreti jakim srpskim snagama koje nadiru dolinom Toplice, Hafis paša je svoje trupe povukao na liniju Samokovo-Prepolac gde je organizovao otpor. Jedinice Moravske divizije su bez borbe ušle u Kuršumliju 19. januara 1878. godine. Par dana kasnije započela je krvava bitka za Samokovo. Početkom  februara stiže vest da je Rusija 31. januara u Jedrenu potpisala primirje sa Turskom i da se dalja ratna dejstva obustavljaju.  Tako je Kuršumlija ostala pod kontrolom Srba i konačno posle 424 godina robovanja narod Gornje Toplice i Kosanice mogao je da predahne”.