Osnovne škole

Opština Kuršumlija je poznata po najstarijim školama u Toplici. Osnovne škole u Babici, Merćezu, Lukovu i još nekim selima u tom kraju, radile su i doba Turaka. Bežeći iz ovih krajeva, Turci su i njih spalili 1876/78. godine.

Prva osnovna škola u Kuršumliji otvorena je  školske 1878/79. godine. Radila je u objektu koji se nalazio južno od benzinske stanice.

U Kuršumliji danas postoje dve osnovne škole:

– „Miloje Zakić“ sa odeljenjima u Lukovu (osam razreda), Seocu, Štavi, Babici, Mačkovcu, Tmavi, Žuču (četiri razreda) i

– „Drinka Pavlović“, sa područnim odeljenjima u Rači i Grabovnici (osmorazredna), zatim u Bogujevcu, Dobrom Dolu, Donjem Točanu, Ivan Kuli, Kuršumlisjkoj Banji, Kastratu, Merdaru, Maloj Kosanici, Mačjoj steni, Prolom Banji i Rudaru – (četvororazredna )

Osnovna škola Miloje Zakić

Adresa: Toplička 14.
Telefon: 027/381-124

www.osmilojezakic.com
oszakic@medianis.net

Osnovna škola "Miloje Zakić"

Osnovna škola “Miloje Zakić”

Osnovna škola „Drinka Pavlović“

Adresa: Vuka Karadžića 54. Kuršumlija

Tel: 027/389-050

www.osdrinkakursumlija.rs
osdrinka@open.telekom.rs

Osnovna škola “Kosta Vojinović“ – dislocirana iz Podujeva sa sedištem u Kuršumliji

Adresa: Toplička 14.
Tel: 027/385- 827

Osnovna škola “Kosta Vojinović“

Osnovna škola “Kosta Vojinović“

Istorijski detalj o prvoj školi
dokument-skolstvo

Dokument Ministarstva prosvete i crkvenih dela Vlade Srbije iz 1878. godine, kojim se šalju dva učitelja u Kuršumliju i Prokuplje za “poslove poslovodstva”

7. septembra 1879. godine predsednik opštine Kuršumlija Vukoje Ristić (rodom iz Lukova) obaveštava Ministarstvo prosvete i crkvenih pitanja Srbije da je “opština Kuršumlija prigotovila školu sa stalnim učiteljem”, pa moli Ministarstvo da postavi učitelja. Učenika, inače, ima 66, među njima 12 učenica.

Može se zaključiti da je prva škola u Kuršumliji otvorena školske 1878/79. godine, pošto je njen rad unet u statistiku za tu školsku godinu.