После 40 година отворена нова фабрика у Куршумлији

Резултати тестирања од 9. јуна – три лица позитивна на корона вирус у Куршумлији
11. јуна 2020.
Јавни позив за реализацију програма стручне праксе у 2020. години
15. јуна 2020.

После 40 година отворена нова фабрика у Куршумлији

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије – Александра Вучића, министар одбране – Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије – генерал Милан Мојсиловић, присуствовали су отварању производног погона у оквиру прве фазе изградње Фабрике за машинску обраду метала, у склопу Фабрике Одбрамбене индустрије Србије “Борбени сложени системи Д.О.О”, у месту Пљаково код Куршумлије.

Реч је о инвестицији у вредности од 8,5 милиона евра, за реализацију прве фазе, која је обухватила изградњу објекта и опрему. У новим објектима укупне површине од око три хиљаде квадратних метара запослено је 80, а у наредне две године, завршетком планираних радова, очекује се да ће бити запослено око 300 радника. Нови погон фабрике “Борбени сложени системи” у Куршумлији изграђен је на основу исказане потребе за производњом већих серија оклопних борбених возила „Милош“.

Министар Вулин је, након обиласка, у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије – Александра Вучића, честитао свим грађанима Куршумлије, свим запосленим у компанији Југоимпорт – СДПР и свим грађанима Србије отварање првог погона у Куршумлији, после 40 година.

Према речима директора компаније Југоимпорт СДПР – Југослава Петковића, овај дан је за Куршумлију велики празник, јер се после четири деценије отвара неки производни погон. Како је нагласио председник Општине Куршумлија – Рaдољуб Видић, у јулу месецу прошле године председник Вучић покренуо је иницијативу и успео да убеди руководство Југоимпорт-СДПР-а да започне изградњу фабрике у овом месту.

У име запослених, окупљенима се обратила и Сања Миљковић, која је одлучила да свој живот и каријеру гради у Куршумлији. Током обиласка, пословодство фабрике, министру одбране и начелнику Генералштаба, представило је производни програм, као и наредне фазе развоја тог погона, оклопно возило “Лазар” и борбено оклопно возило “Милош” са посадама припадника Војске Србије, опремљених новим комплетима борбене опреме.

Отварању су присуствовали, поред бројних званица, помоћник министра за материјалне ресурсе – др Ненад Милорадовић, државни секретар – Бојан Јоцић и заменик команданта Копнене војске – бригадни генерал Владета Балтић.

ФОТО: Чедомир Савић