Posle 40 godina otvorena nova fabrika u Kuršumliji

Rezultati testiranja od 9. juna – tri lica pozitivna na korona virus u Kuršumliji
11. juna 2020.
Javni poziv za realizaciju programa stručne prakse u 2020. godini
15. juna 2020.

Posle 40 godina otvorena nova fabrika u Kuršumliji

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije – Aleksandra Vučića, ministar odbrane – Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije – general Milan Mojsilović, prisustvovali su otvaranju proizvodnog pogona u okviru prve faze izgradnje Fabrike za mašinsku obradu metala, u sklopu Fabrike Odbrambene industrije Srbije “Borbeni složeni sistemi D.O.O”, u mestu Pljakovo kod Kuršumlije.

Reč je o investiciji u vrednosti od 8,5 miliona evra, za realizaciju prve faze, koja je obuhvatila izgradnju objekta i opremu. U novim objektima ukupne površine od oko tri hiljade kvadratnih metara zaposleno je 80, a u naredne dve godine, završetkom planiranih radova, očekuje se da će biti zaposleno oko 300 radnika. Novi pogon fabrike “Borbeni složeni sistemi” u Kuršumliji izgrađen je na osnovu iskazane potrebe za proizvodnjom većih serija oklopnih borbenih vozila „Miloš“.

Ministar Vulin je, nakon obilaska, u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije – Aleksandra Vučića, čestitao svim građanima Kuršumlije, svim zaposlenim u kompaniji Jugoimport – SDPR i svim građanima Srbije otvaranje prvog pogona u Kuršumliji, posle 40 godina.

Prema rečima direktora kompanije Jugoimport SDPR – Jugoslava Petkovića, ovaj dan je za Kuršumliju veliki praznik, jer se posle četiri decenije otvara neki proizvodni pogon. Kako je naglasio predsednik Opštine Kuršumlija – Radoljub Vidić, u julu mesecu prošle godine predsednik Vučić pokrenuo je inicijativu i uspeo da ubedi rukovodstvo Jugoimport-SDPR-a da započne izgradnju fabrike u ovom mestu.

U ime zaposlenih, okupljenima se obratila i Sanja Miljković, koja je odlučila da svoj život i karijeru gradi u Kuršumliji. Tokom obilaska, poslovodstvo fabrike, ministru odbrane i načelniku Generalštaba, predstavilo je proizvodni program, kao i naredne faze razvoja tog pogona, oklopno vozilo “Lazar” i borbeno oklopno vozilo “Miloš” sa posadama pripadnika Vojske Srbije, opremljenih novim kompletima borbene opreme.

Otvaranju su prisustvovali, pored brojnih zvanica, pomoćnik ministra za materijalne resurse – dr Nenad Miloradović, državni sekretar – Bojan Jocić i zamenik komandanta Kopnene vojske – brigadni general Vladeta Baltić.

FOTO: Čedomir Savić