Председик Видић обишао археолошки локалитет Иван кула у циљу уређења и афирмације ове туристичке локације

Јавне консултације о Нацрту Плана управљања животном средином и друштвом за пројекат „Реконструкција постојећег објекта јавне намене – биоскопа на КП 5093 КО Куршумлија у Куршумлији“
8. марта 2021.
Резултати тестирања 8. и 9. марта: тестирано 113 лица, 41 пацијент позитиван на ковид
10. марта 2021.

Председик Видић обишао археолошки локалитет Иван кула у циљу уређења и афирмације ове туристичке локације

Председник општине Куршумлија Радољуб Видић, заменик председника Војимир Чарапић, представници Завода за заштиту споменика културе у Нишу, Миле Вељковић-дипл. инж. архитектуре-конзерватор, Горан Радосављевић дипл.инж. архитектуре-конзерватор, Александар Алексић – Мр археологије-конзерватор Јулија Дамњановић и археолог Милан Савић обишли су археолошки локалитет  Иван кулу у циљу да се овај јединствен културно-историјски споменик на територији куршумлијске општине у наступајућем периоду уреди и афирмише као атрактивна туристичка локација.

Том приликом детаљно је сагледана комплетна конфигурација терена и утврђено тренутно стање овог средњовековног објекта. Запланирано је будуће уређење прилазних стаза до саме куле, а од стране стручног тима из Завода предложено је да се поред прилазних стаза на локалитету постави и инфо-табла са основним информацијама о овом налазишту.

Председник Видић тим поводом истакао је да би реализовањем овог пројекта приступ посетиоцима ка овом локалитету био знатно олакшан, а Иван кула би могла да постане једна од важнијих туристичких локација општине Куршумлија. Локална самоуправа настојеће да успешно спроведе пројекат који би допринео значајнијем развоју културно-историјског туризма, истичући да ће туристичком потенцијалу Иван куле допринети и релативна близина Ђавоље вароши.

Историјски подаци о Иван кули  

Налази се у истоименом селу, 33 км јужно од Куршумлије, на западним обронцима Радан планине. До локалитета се долази путем који се код Саставака, одваја од магистралног пута Ниш-Приштина, а потом код села Вуче скреће макадамским путем и стиже се до села Иван кула, одакле се стрмом шумском стазом долази до куле. Реч је о мањој средњовековној тврђави, која је подигнута на 1076 м, на врху угашене вулканске купе. Кула је правоугаоне основе, димензија 7.78 х 5.80, сачувана у висини око 14 м. Зидана је притесаним каменом који је везиван добрим кречним малтером. На терену су данас видљиви и остаци темеља још једног објекта који се на кулу наслања са северне стране. Претпоставља се да је Иван кула подигнута крајем 14. и почетком 15. века. Народно предање ово средњовековно утврђење везује за легендарног косовског јунака Косанчић Ивана.

Руине Иван куле, крајем 19. века обишли су аустријски путописац Феликс Каниц и Милан Ђ. Милићевић, који су о овом средњовековном локалитету оставили прве описе, димензије куле, цртеже и забележили народна предања. Половином 20. века Иван кулу је обишао и архитекта Александар Дероко који је начинио план фортификације.

Иван кула је проглашена за непокретно културно добро, као споменик културе, у регистру Републичког завода за заштиту споменика под бр. СК-835. Данас, ова кула доминира околним пејзажима и представља изврстан видиковац са кога се пружа поглед на све стране света.