Predsedik Vidić obišao arheološki lokalitet Ivan kula u cilju uređenja i afirmacije ove turističke lokacije

Javne konsultacije o Nacrtu Plana upravljanja životnom sredinom i društvom za projekat „Rekonstrukcija postojećeg objekta javne namene – bioskopa na KP 5093 KO Kuršumlija u Kuršumliji“
8. marta 2021.
Rezultati testiranja 8. i 9. marta: testirano 113 lica, 41 pacijent pozitivan na kovid
10. marta 2021.

Predsedik Vidić obišao arheološki lokalitet Ivan kula u cilju uređenja i afirmacije ove turističke lokacije

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, zamenik predsednika Vojimir Čarapić, predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, Mile Veljković-dipl. inž. arhitekture-konzervator, Goran Radosavljević dipl.inž. arhitekture-konzervator, Aleksandar Aleksić – Mr arheologije-konzervator Julija Damnjanović i arheolog Milan Savić obišli su arheološki lokalitet  Ivan kulu u cilju da se ovaj jedinstven kulturno-istorijski spomenik na teritoriji kuršumlijske opštine u nastupajućem periodu uredi i afirmiše kao atraktivna turistička lokacija.

Tom prilikom detaljno je sagledana kompletna konfiguracija terena i utvrđeno trenutno stanje ovog srednjovekovnog objekta. Zaplanirano je buduće uređenje prilaznih staza do same kule, a od strane stručnog tima iz Zavoda predloženo je da se pored prilaznih staza na lokalitetu postavi i info-tabla sa osnovnim informacijama o ovom nalazištu.

Predsednik Vidić tim povodom istakao je da bi realizovanjem ovog projekta pristup posetiocima ka ovom lokalitetu bio znatno olakšan, a Ivan kula bi mogla da postane jedna od važnijih turističkih lokacija opštine Kuršumlija. Lokalna samouprava nastojeće da uspešno sprovede projekat koji bi doprineo značajnijem razvoju kulturno-istorijskog turizma, ističući da će turističkom potencijalu Ivan kule doprineti i relativna blizina Đavolje varoši.

Istorijski podaci o Ivan kuli  

Nalazi se u istoimenom selu, 33 km južno od Kuršumlije, na zapadnim obroncima Radan planine. Do lokaliteta se dolazi putem koji se kod Sastavaka, odvaja od magistralnog puta Niš-Priština, a potom kod sela Vuče skreće makadamskim putem i stiže se do sela Ivan kula, odakle se strmom šumskom stazom dolazi do kule. Reč je o manjoj srednjovekovnoj tvrđavi, koja je podignuta na 1076 m, na vrhu ugašene vulkanske kupe. Kula je pravougaone osnove, dimenzija 7.78 h 5.80, sačuvana u visini oko 14 m. Zidana je pritesanim kamenom koji je vezivan dobrim krečnim malterom. Na terenu su danas vidljivi i ostaci temelja još jednog objekta koji se na kulu naslanja sa severne strane. Pretpostavlja se da je Ivan kula podignuta krajem 14. i početkom 15. veka. Narodno predanje ovo srednjovekovno utvrđenje vezuje za legendarnog kosovskog junaka Kosančić Ivana.

Ruine Ivan kule, krajem 19. veka obišli su austrijski putopisac Feliks Kanic i Milan Đ. Milićević, koji su o ovom srednjovekovnom lokalitetu ostavili prve opise, dimenzije kule, crteže i zabeležili narodna predanja. Polovinom 20. veka Ivan kulu je obišao i arhitekta Aleksandar Deroko koji je načinio plan fortifikacije.

Ivan kula je proglašena za nepokretno kulturno dobro, kao spomenik kulture, u registru Republičkog zavoda za zaštitu spomenika pod br. SK-835. Danas, ova kula dominira okolnim pejzažima i predstavlja izvrstan vidikovac sa koga se pruža pogled na sve strane sveta.