Predškolska ustanova

Prvo obdanište u Kuršumliji otvoreno je 1934. godine

Iz oskudne dokumentacije, kojom se raspolaže, nije moguće razrešiti dilemu da li je prvo zabavište u Kuršumliji osnovano 1934. ili 1935. godine. Podaci iz Učiteljskog kalendara za “prostu 1935. godinu”, u izdanju Jugoslovenskog učiteljskog udruženja iz Beograda, ukazuju da je u Srezu Kosaničkom u Kuršumliji radila zabavilja Marija L. Nunić. Došla je iz Dubrovnika i udala se za sudiju Antona Babića iz Kuršumlije. Kako su izveštaji pripremani za period od septembra do septembra, može se zaključiti da je zabavište radilo u poslednjem tromesečju 1934. godine. U prilog takvom zaključku govori i godišnjak “Vardar” za 1935. godinu u kojem se navodi da je Kolo srpskih sestara iz Kuršumlije još 1934. godine dobilo odobrenje od Ministarstva prosvete da otvori Dečje zabavište. “Najmljena je zgrada sa mesečnom kirijom od 200 dinara, kupljen je nameštaj za zabavište, za 3.000 dinara. Postavljena je i učiteljica, a imali smo tu nesreću da ni do danas ne dobijemo tu učiteljicu, koju stotinu dece sa nestrpljenjem očekuju”.

Rastuće potrebe dece i porodica, ne samo za radom vaspitača nego i za zbrinjavanjem dece, uslovili su izgradnju novog objekta za decu. Izgradnja je otpočela 28. avgusta 1977. godine, na zemljištu na kojem se ranije nalazio garnizon JNA.

Na Dan Oslobođenja Kuršumlije, 28. avgusta 1979. godine, predsednik Opštinskog sindikalnog veća, Miomir Luković, svečano je otvorio novoizgrađeni kombinovani dečji objekat kapaciteta 126 mesta za decu. Akt o osnivanju predškolske ustanove donela je Skupština SIZ dečje zaštite, 23. novembra 1979. godine, dajući joj zvaničan naziv – Dečji vrtić “Sunce”.

Predškolska ustanova “Sunce” je, na početku XXI veka, posle skoro 30 godina od osnivanja i 73 godine organizovanog rada sa decom predškolskog uzrasta u Kuršumliji, moderna, jedinstvena predškolska ustanova koja raspolaže kombinovanim dečjim objektom površine 1.650 m2 i adaptiranom prostorijom pri školi “Miloje Zakić”.

Pažnju prolaznika Kuršumlijom privući će dvorište koje podseća na bajku, u kojem dominira jedan šareni, nekad vojni, avion, kojeg su deca nazvala “Švrćolet”. Redovi za let, kao i za pilotiranje, zbog malog broja mesta, utvrđuju se unapred, i deca strpljivo čekaju. “Švrćolet” vole i deca i građani Kuršumlije, zbog čega ga čuvaju i održavaju.