Prolom Banja

Prolom Banja je banjsko i klimatsko lečilište na nadmorskoj visini 550 – 668 m. Povezana je autobuskim linijama sa Beogradom (290 km), Novim Sadom (370 km), Nišom (82 km), Kruševcem (90 km), Leskovcem (75 km) i Kuršumlijom (22 km).

Vode Prolom Banje pripadaju niskomineralizovanim visokoalkalnim termama (suvi ostatak 175 mg/l, pH 8,7). Temperatura vode je od 26 do 31,5° C. S obzirom na sastav (veliki broj minerala u malim količinama) ona ima izraženo prirodno diuretičko i bakteriostatno svojstvo. Umerena kontinentalna klima, zajedno sa bujnom vegetacijom, stimulativno deluje na čovečiji organizam i jača njegovu otpornost.

Terapijski blok, kapaciteta 1500 pacijenata dnevno, sastoji se od šest funkcionalno povezanih odeljenja: dijagnostičko terapijsko odeljenje, odeljenje za hidroterapiju, odeljenje za peloidoterapiju (blato), terapijsko-rekreativni bazen. Sve vrste terapija se obavljaju pod nadzorom medicinske službe.

Smeštani kapaciteti obuhvataju: 440 ležajeva u hotelu “Radan” sa depadansima, kategorisan sa ** zvezdice (dvokrevetne, trokrevetne sobe, poluapartmani i apartmani); i 1.700 ležajeva u domaćoj radinosti. Sve sobe su sa banjskom vodom i telefonima. Osim restorana (440 sedišta) gostima stoje na raspolaganju kafe bar (150 sedišta) i banket sala (80 sedišta).

Medicinske indikacije: bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, bolesti kože, bolesti perifernih krvnih sudova, vanzglobni reumatizam.

Izgradnja Prolom Banje

Nedavno su završeni građevinski radovi na izgradnji nove crkve u Prolom Banji. Ostaje izgradnja mosta koji bi spajao dve obale Prolomske reke i omogućio da gosti u banji na veoma atraktivan način posete verski objekat.

U Prolom Banji 27.11.2012. počela je izgradnja betonskih temelja-stopa za budući most preko Prolomske reke koji će spajati dve obale i omogućiti gostima, meštanima i turistima da bezbedno posete, novoizgrađenu crkvu.

Više o Prolom Banji na www.prolombanja.com

Prolom Banja 027-88-111