Svečanim programom obeleženo 850 godina prvih Nemanjinih zadužbina u Kuršumliji

LIVE STREAM centralnog obeležavanja 850 godina Nemanjinih zadužbina
15. septembra 2019.
U potrazi za najboljim ajvar majstorom u Srbiji! “Izađi mi na teglu” u Kuršumliji 3. oktobra
18. septembra 2019.
Prikaži sve

Svečanim programom obeleženo 850 godina prvih Nemanjinih zadužbina u Kuršumliji

U subotu, 14. septembra 2019. godine večernjom službom u manastiru Svetog Nikole u Kuršumliji počela je centralna proslava 850 godina Nemanjinih zadužbina, u organizaciji Pravoslavne Eparhije niške i Opštine Kuršumlija.

Nakon večernje službe priređena je svečana akademija „Nemanjina Toplica – izvor Srpske Crkve i države“, u porti jedne od dve najstarije zadužbine rodonačelnika Svete dinastije Nemanjića.

Program akademije započeo srpskom himnom Bože pravde u izvođenju Niške Crkvene Pevačke Družine “Branko” iz Niša, pod dirigentskom palicom g-đe Sare Cincarević.

Vladika niški je dobrodošlicu u manastir Svetog Nikole i Nemanjinu Toplicu poželeo uvaženim gostima – predstavnicima republičkih i lokalnih vlasti, arhijerejima, sveštenstvu i monaštvu, Mitropolitu baltskom i ananevskom Alekseju iz Ukrajinske Episkopije Ruske Patrijaršije, kao i prisutnom vernom narodu, a onda je u nadahnutoj besedi govorio o Stefanu Nemanji, njegovoj gradnji Svetinja koje su danas u sastavu Pravoslavne Eparhije niške, ali i planovima za dalju obnovu najstarijih Nemanjinih zadužbina.

Dečiji hor “Branko” izveo je numeru “Kratima – svetogorski napev” u aranžmanu Hadži Jakova Milutinovića, a onda je usledio nastup g. Nebojše Mastilovića u pratnji g. Vlade Antića, koji su uz akustičnu gitarsku pratnju izveli pesme o Srbiji – Oj Srbijo Božiji dome i Krst na vrhu Srbije, za koju je tekst i muziku radio g. Nebojša Mastilović.

Usledio je nastup mlade srpske umetnice i jednog od najlepših etno vokala na Balkanu Danice Krstić, koja je u pratnji Balkan Koncept Tria izvela stare srpske pesme o Kosovu i Metohiji – narodnu pesmu iz Južne Srbije Da sam bistra voda, u aranžmanu Saše Nestorovića i Usnila je dubok sanak, autora Dragana Nikolića.

O Stefanu Nemanji je potom besedio g. Radivoje Radić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, naš poznati vizantolog.

Svečana akademija je završena pesmom “Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi” koju su  veliki i dečji hor NCPD “Branko” izveli praćeni prisutnom publikom. Svečana akademija je održana u prisustvu više arhijereja SPC, sveštenstva i monaštva naše Svete Crkve i brojnog vernog naroda, kao i Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit baltski i ananevski Aleksej iz Ukrajinske Episkopije Ruske Patrijaršije.

Svečanoj akademiji prisutvovali su predstavnici republičkih i lokalnih vlasti – Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, Dejan Masliković, pomoćnik za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, Gavrilo Grban, predstavnik Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama, Mirijana Andrić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija i drugi uvaženi gosti.

U nedelju, 15. septembra služena je Sveta arhijerejska Liturgija koju je vodio Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Porta manstira Svetog Nikole bila je ispunjena brojnim sveštenstvom i monaštvom Srpske Crkve i vernim narodom koji je došao na proslavu 850 godina Nemanjinih zadužbina i 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Njegova Svetost Patrijarh srpski, koji zbog zdravstvenog stanja nije mogao da prisustvuje obeležavanju ovog velikog jubileja Pravoslavne Eparhije niške, ali i cele Srpske Pravoslavne Crkve uputio je pismo Episkopu niškom G. G. Aseniju, koje je pročitao Episkop kruševački G. G. David. Njegova Svetost je u pismu zablagodario Vladiki niškom na pozivu da prisutvuje ovom velikom duhovnom sabranju i izrazio žaljenje zbog sprečenosti da lično prisustvuje centralnoj proslavi.

Nakon Svete Evharistije priređen je i kulturno-umetnički program u oviru koga je publika mogla da vidi nastup KUD “Bata Lačković” iz Kuršumlije i koncert Danice Krstić, da bi zatim, za sve prisutne bila priređena trpeza ljubavi.