Turistički klaster radanskog područja

Turistički klaster radanskog područja “Radan klaster” pokriva teritorije opština Bojnik, Lebane, Kuršumlija, Medveđa i Prokuplje. Osnovan je 03.12.2012 godine, sa sedištem u Lebanu i kancelarijom u Kuršumliji.

Inicijator za osnivanje klastera je A.D.“Planinka“ iz Kuršumlije, a osnivači su devet srednjih i malih preduzeća i preduzetnika i četiri organizacie za podršku (Univerzitet Singidunum iz Beograda, Visoka turistička škola iz Beograda, Centar za razvoj jablaničkog i pčinjskog okruga iz Leskovca i Narodni muzej Toplica iz Prokuplja). Kasnije se učlanilo još 14. članova tako da klaster danas ima ukupno 27 članova, od čega su dva iz inostranstva: Tehnološki univerzitet Vladimir Gligorović Šuhov iz Belgoroda, Rusija i Technisches Büro für Landschaftsplanung, Waidhofnerstraße Amstetten, Austrija.

Osnovni ciljevi i zadaci klastera su: zajednički poslovi na valorizaciji i prezentaciji turističkih potencijala, formiranje zajedničkog turističkog proizvoda, jedinstvene turističke ponude i jedinstven nastup na domaćem i inostranom tržištu, zajedničke aktivnosti na boljem saobraćajnom povezivanju turističkih lokaliteta (izgradnja puteva) i koordinacija mnogih drugih aktivnosti na unapređenju i razvoju turizma na ovom području.

Osnivanje klastera su podržale lokalne samouprave i opštinske turističke organizacije svih pet opština, resorna ministarstava, Turistička organizacija Srbije, naučne ustanove i mnoge druge organizacije. Radansko područje raspolaže velikim potencijalima za razvoj raznih vidova turizma (banjski, kulturni, zimski, planinski, rekreacini, ruralni, lovno – ribolovni i dr.). Neki turistički lokaliteti se dobro razvijaju pa su postali poznate i afirmisane turističke destinacije: Prolom Banja, Lukovska Banja i Đavolja Varoš. Na drugoj strani postoje lokaliteti koji po svom turističkom značaju predstavljaju potencijalne destinacije od evropskog značaja, a nisu turistički valorizovani i promovisani, i nemaju adekvatnu organizaciju uređenja i turističke eksploatacije: Neolitsko naselje Pločnik, Caričin Grad i budući Park prirode „Radan“. Za koji je urađen i usvojen Prostorni plan (469 km²), očekuje se Uredba Vlade Republike Srbije o zaštiti ovog područja. Na radanskom području postoje još dve takođe poznate banje Sijarinska sa stacionarom “Gejzir” koji bez obzira na veliko angažovanje rukovodstva radi dosta otežano. Potrebna je adaptacija i rekonstrukcija stacionara i znatno bolja propaganda. Druga je Kuršumlijska Banja sa stacionarom “Žubor” koja je zatvorena i ne radi već 10 godina i ako je stacionar u dosta dobrom stanju. Ova banja se ne aktivira zbog problema vlasništva. Postoji sudski spor između Države i Fonda penziskog i invalidskog osiguranja, koji bi trbalo što pre okončati kako bi banja počela da radi.

Na Radanskom području postoje i mnogi drugi poznati i manje poznati turistički lokaliteti: Nemanjini manastiri u Kuršumliji, Epigenija reke Toplice i Brdo Hisar u Prokuplju, Begovića grob na Radanu, Ripivode, Delivode i Nizbrdna uzbrdica na istočnim padinama Radana, Brestovačko jezero kod Bojnika. Naročito su važne prirodne vrednosti i uslovi za razvoj raznih vidova turizma (reljef, mikroklima, ekspozicija terena, bogastvo biljnog i životinjskog sveta) na planini Radan, okolnim planinama i jugoistočnom delu Kopaonika, koje do sada nisu turistički valorizovane i promovisane, što će u narednom periodu pored povezivanja putnom mrežom da bude prioritetni zadatak Klastera.

Više informacija na www.radanklaster.rs