Успешно одржана Куршумлијска Гитаријада 2017.

У петак и суботу 14. и 15. јула пред бројном публиком одржана је традиционалана „Куршумлијска Гитаријада“. Програм манифестације и један од главних циљева био је промовисање ауторског рада музичких бендова, који су на прави начин истакли боје „рокенрол“ културе.

У циљу подршке представници „Куршумлијске гитаријаде“ прве вечери организовали су програм такмичарског карактера. Интересовање музичких група било је много веће у односу на прошлу годину, где су пристигле укупно 42 пријаве са целог Балкана.

Одлуком стручног жирија и Организационог тима изабрано је седам бендова: CRVENI KARTON – Крушевац, RANDOM – Београд, SINK – Београд, ZEMLJOTRES – Зрењанин, SANITARIJUM – Лазаревац, ЕVOLUCIJA – Чуприја и LEDENE OČI – Зрењанин.

У такмичарском делу програма бендови су извели по три ауторске композиције, а одлуком стручног жирија : председник жирија и гитариста бенда GARIBOR – Жељко Љубић Пити, главни оснивач „Куршумлијске Гитаријаде“ – Драги Симић, проф. Музичке педагогије и клавијатуриста џез састава „NAISS BLUE“ – Бојан Бојковић и уметнички директор „Nishville jazz Festivala“ – Бане Дејановић, у финалној вечери се нашло укупно пет бендова, где је за прво место предвиђена новчана награда у износу од 50.000 динара, за друго 30.000, за треће 20.000 динара и специјална награда за један од састава – наступ на “Nishville jazz Festivalu“.

У ревијалном делу прве вечери наступио је један од најбољих и најутицајнијих гитариста, музички маг, Влатко Стефановски са својим триом, који су маестралним музичким умећем задивили све присутне. Легендарни гитариста у оквиру актуелне турнеје промовише последње студијско остварење „Seir“, из 2014. године, а поред неколико песама са поменутог албума, Влатко нас је подсетио и на старе добре хитове: „Чувам ноћ од будних“, „Јовано, Јованке“, „Учи ме, мајко, карај ме“, „Као какао“, „Чукни во дрво“, „Мамурни људи“…

Концерт за памћење групе „КЕРБЕР“

Другог дана „Гитаријаде“, након такмичарског дела, наступила је популарна куршумлијска плесна група – RAGNROK, затим прошлогодишњи победници – група INFINITIV из Пожаревца и на крају за све љубитеље доброг рокенрол звука, ветерани југословенске рок сцене – група КЕРБЕР.

У оквиру поменуте манифестације организоване су и бројне активности – ликовна колонија, коју су чинили учесници из целе Србије (студенти ликовних академија и ученици средњих уметничких школа), где је у оквиру арт партија организовано и такмичење по групама, за децу основних и средњих школа, музичке радионице соло певања, гитаре и бубња, у оквиру пројекта „Децо, свирајте са нама“, које спроводи „FENIX“ Куршумлија, финансира Министарство културе и информисања Републике Србије, а подржавају – Општина Куршумлија, Канцеларија за младе и „Гала“ вода, где су чланови жирија били у прилици да свим заинтересованим посетиоцима покажу прве акорде и технике соло певања.

Хуманитарна фондација „Буди хуман“ организовала је акције прикупљања средстава, а представници „Куршумлијске гитаријаде“ овог пута су се придружили, како би, уз помоћ добровољних прилога посетилаца помогли Андријани Јовановић, која има карцином костију као и Ненаду Ристићу, који болује од изузетно ретке и веома агресивне врсте Т лимфобластичног лимфома четвртог степена.

Сви који желе да помогну могу послати СМС поруку у износу од 200 динара: 325 на 3030 за Андријану и 328 на 3030 за Ненада.

Генерални покровитељ овогодишње манифестације је Општина Куршумлија, а “Куршумлијску Гитаријаду” помогли су бројни спонзори: Европска унија, влада Швајцарске и Србије у оквиру програма Европски прогрес, Гала вода Мионица, Ковачки центар ДОО Ваљево, АД Планинка, Пролом вода, Владива ДОО Куршумлија, СТР Боба Куршумлија, Апатинска пивара, СЗР Вела Декор Куршумлија, Digi Web Мedia Куршумлија, СЗТР Beauty, Марић Чачак, гвожђара АДА Миленковић, фирма К Сале, аеродром Никола Тесла и Културно склониште „Бес и мисао“ Косовска Митровица.

Медијски покровитељи: Нови радио Сомбор, Rock радио, Радио Београд 1. програм, РТВ Куршумлија, портали – ТОП Новости и Топличке вести, Bella Amie из Ниша, Јужне вести, Giza магазин, Balkan rock magazin, Izlazak.com , Прокупље мој крај, Nocturne magazin и Жиг.