Vodič za investitore

POZIV POTENCIJALNIM INVESTITORIMA

Srdačno vas pozivamo da posetite naš grad. Kuršumlija ima ambiciju da postane grad „za ceo život“ za sve one koji vole ovo mesto i one koji žele da ostvare svoje poslovne ideje. Izuzetno povoljni prirodni uslovi, obrazovana i cenovno konkurentna radna snaga, povoljan geografski položaj i brojni podsticaji za investitore pružaju mogućnost za ostvarenje ove vizije.

Danas, nažalost, Kuršumlija deli tešku ekonomsku i privrednu sudbinu čitave Srbije ali mi u opštinskoj samoupravi radimo na tome da se ova situacija promeni. Posebno ističemo značaj novih investicija za razvoj našeg regiona.

Opštinska uprava je pouzdan partner svim potencijalnim investitorima koji dolaze u naš grad. Uklonili smo birokratske prepreke, svim investitorima omogućili osobu za saradnju u opštinskoj upravi, znatno snizili iznose komunalnih taksi i poreza, posebno za proizvodne i poljoprivredne objekte. Pružamo fleksibilne informacione usluge koje obuhvataju osnovne podatke o poslovnom okruženju, infrastrukturi, ekonomiji regiona, dostupnosti radne snage, obrazovnih institucija, podrške grada i državne podrške. Takođe smo spremni biti Vaši partneri u ostvarivanju poslovnih želja, planova, ambicija, partneri u stvaranju novih radnih mesta i stvaranju novih vrednosti. Svim potencijalnim investitorima omogućavamo kontakt sa državnim organima, lokalnim udruženjima, klasterima, privrednim komorama i drugim relevantnim organizacijama. Činjenica da se opština Kuršumlija nalazi u kategoriji devastiranih znači dodatne podsticaje za investitore. Dosadašnjim koracima, investitorima smo obezbedili lakši i brži put do ostvarivanja posebnih dozvola i jednostavnijeg poslovanja.

Predsednik Opštine Kuršumlija.

REGISTRACIJA PREDUZEĆA

One stop shop.

Mesto: Agencija za privredne registre APR (www.apr.gov.rs)

Osnivački kapital: 100 dinara

Neophodno vreme za osnivanje firme: 5 dana

Registracija firmi vrši se u Agenciji za privredne registre po principu registracije firme na jednom šalteru, uz jednostavniju administrativnu proceduru i dodatno skraćenje roka za registraciju. Jednošalterski sistem registracije uspostavljen je objedinjavanjem procedura za otpočinjanje poslovanja na jednom mestu i elektronskim povezivanjem Agencije za privredne registre (APR), Poreske uprave (PU), Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO).

Pri osnivanju privrednog društva ili preduzetničke radnje, građani podnose APR-u:

  • jedinstvenu registracionu prijavu za osnivanje privrednog subjekta,
  • prateću dokumentaciju,
  • dokaz o uplati naknade za osnivanje.

U zakonskom roku od 5 dana, na šalteru APR-a dobićete rešenje o registraciji privrednog subjekta, zajedno sa matičnim i poreskim identifikacionim brojem (PIB), prijavom Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja, potvrdom i registarskim brojem obveznika plaćanja doprinosa Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje.