Vojin Vojinović

Narodni heroj Vojin Vojinović (1922-1999)

Narodni heroj Vojin Vojinović (1922-1999)

Narodni heroj Aleksandar Vojinović Vojin je rođen 1922. godine u Mirnici, selu kod Kuršumlije, u seljačkoj porodici. Završio je srednju poljoprivrednu školu u Valjevu, a član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i član Komunističke partije Jugoslavija (KPJ) postao je 1941. godine. Jedan je od organizatora ustanka u Toplici, učesnik rata od 1941. godine, izvršilac akcije na hotel ”Park” u Nišu (tadašnji oficirski dom), u to vreme jedno od najvećih stecišta nemačkih oficira u prvim danima okupacije.

U Topličkom narodnooslobodilačkom partizanskom odredu je od prvih dana ustanka. Bio je borac i rukovodilac, a iz rata je izašao u činu majora JNA. Najveći deo svog radnog veka proveo je na mnogim dužnostima u JNA, a bio je ambasador SFRJ u nekoliko zemalja. Bavio se književnim radom. Pisac je sedam romana i hronika (”Vučja vremena”, ”Prognanik”, ”Hotel Park”…). Njegova književna i vojna dela prevođena su u inostranstvu (ruski, ukrajinski, nemački, mađarski, italijanski, slovenački i makedonski jezik). Narodnim herojem Aleksandar Vojinović je proglašen 9. oktobra 1953. godine.

General-potpukovnik Aleksandar Vojinović Vojin umro je u Beogradu 7. februara 1999. godine.

U znak sećanja na akciju u Nišu, Savez boraca Narodnooslobodilačkog rata u Nišu 21. jula 1948. godine, na hotelu ”Park”, postavio je obeležje na kome piše:

”Jedan od prvih partizana našeg kraja, po nalogu svoje partije i naroda, bacio je avgusta meseca 1941. godine bombu nasred ove zgrade, uništio trideset nemačkih oficira i više njih ranio.

Krčeći sebi put, on je bacio na fašističke oficire i vojnike još jednu bombu i ispalio nekoliko metaka iz pištolja i uspeo da Ulicom 7. jula, Orlovića Pavla, a zatim Jeronimovom ode i podnese izveštaj o izvršenom zadatku.”

Kao što se vidi u tekstu nije navedeno ime izvršioca akcije. Kažu, tako je onda bilo. Važno je da je izvršen zadatak partije i naroda.