Обавештење о забрани спаљивања на отвореном простору

96 локалних самоуправа на путу доброг управљања: Потписан Меморандум о разумевању са програмом Swiss PRO
4. јуна 2019.
Конкурс за доделу средстава црквама и верским заједницама у општини Куршумлија за 2019. годину
5. јуна 2019.

Обавештење о забрани спаљивања на отвореном простору

Поводом  учесталих пожара на отвореном простору који настају због паљења биљних остатака, трске, суве траве и растиња у атарима упозоравамо грађане да се овакви пожари веома брзо шире тако да су угрожени објекти у овим подручјима. Такође, огромне су последице за биљни и животињски свет у просторима захваћеним ватром.

Чланом 46. и  50. Закона о заштити од пожара („Сл. Гласник РС“ бр. 111/09, 20/15 и 87/18-др. закони) забрањено је ложење отворене ватре  у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме као и  спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, а за непоштовање ове забране прeдвиђене су високе новчане казне: од 300.000 динара до 1.000.000 динара за правна лица и 10.000 динара до 50.000 динара за појединце – физичка лица.

Поред тога, лице које је непоштовањем наведене забране спаљивања на отвореном простору изазвало пожар дужно је да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, а у случају угрожавања живота и здравља људи или имовине већег обима против одговорних ће бити поднета и одговарајућа кривична пријава.

Апелујемо на грађане да поштују забрану спаљивања биљних остатака и смећа на отвореном простору, како не би угрозили себе и остале грађане и њихову имовину. Припадници Министарства унутрашњих послова врше појачану контролу у циљу откривања оваквих прекршаја и против свих починиоца биће предузете све законске мере.

Штаб за ванредне ситуације Општине Куршумлија