Европски ПРОГРЕС финансира реконструкцију Основне школе „Милоје Закић“ у Куршумлији

У Куршумлији успешно одржан хуманитарни концерт
17. априла 2017.
Jавни позив за доделу награда најуспешнијим студентима
21. априла 2017.

Европски ПРОГРЕС финансира реконструкцију Основне школе „Милоје Закић“ у Куршумлији

Поводом завршних радова у Основној школи „Милоје Закић“ у Куршумлији, који се односе на замену дотрајалих и старих прозора, реконструкцију кровног покривача и израду фасаде, менаџер програма Европски ПРОГРЕС – Грем Тиндал, боравио је у званичној посети општини Куршумлија, где је за ову намену средствима Европске Уније и Владе Швајцарске, преко програма Европски ПРОГРЕС, обезбеђено 100.000 евра, док је учешће општине Куршумлија око 80.000 евра.

Обиласку градилишта присуствовали су председник општине Куршумлија – Радољуб Видић и директор Основне школе Милоје Закић – Радица Јовић. Менаџер пројетка – Грем Тиндал оценио да је вишегодишња сарадња са Општином Куршумлија веома добра, што је резултирало бројним пројектима у протеклом периоду као што су: покривање зелене пијаце, изградња лабораторије у Дому здравља, изградња грејања у спортској хали, као и низ активности у оквиру ГИС пројекта.

„Похвалио бих руководство општине Куршумлија, на челу са председником Видићем, зато што активно учествује у свим пројектима, што заправо овај програм и има за циљ. Радује ме чињеница да је Општина Куршумлија препознала важност овог програма, који се не односи само на инфраструктурне пројекте, него и на читав низ других пројеката, као што је добро управљање, спровођење обука и радионица за фидик – уговоре, родну радноправност и подизање свести на ову тему, подршку женском предузетништву и читав низ других активности на којима смо заједно радили са Општином Куршумлија“, изјавио је Тиндал, наглашавајући да се важност овог пројекта огледа не само када је реновирање школе у питању, него је укључен и значајан аспект енергетске ефикасности.

„Ово је завршна фаза имплементације овог програма који се завршава до краја године. Позитивно је то што су многе општине урадиле главне пројекте – планове детаљне регулације чија ће реализација моћи да се настави и преко других донатора, што је заправо један од ефеката на који се наша подршка наставља и у будућности. Преко Европске уније и Владе Швајцарске развијамо нове програме који ће кренути у 2018. години а Општина Куршумлија ће моћи на све те позиве да конкурише, како би добила средства за одговарајуће пројекте. Нове активности овога пута ће бити усмерене ка развоју микро и малих предузећа„ нагласио је Тиндал.

Том приликом, председник општине Куршумлија – Радољуб Видић изјавио је да Општина Куршумлија велику захвалност дугује Европском ПРОГРЕС-у који је омогућио завршетак радова на поменутој образовној установи у Куршумлији, као и на свим досадашњим пројектима.

„Након завршетка ових радова који се очекују већ половином следећег месеца, уколико временске прилике дозволе извођачима да заврше све планиране активности, кренућемо са другом фазом реконструкције коју нам је омогућила Канцеларија за управљање јавним улагањима. У блиској будућности планирамо и замену дотрајалих и старих врата на учионицама као и комплетну реконструкцију грејања које је тренутно у веома лошем стању, те је за ту намену потребно одрадити елаборат за замену енергената. Настојаћемо да “Закићева” школа добије потпуно ново рухо а ученици и запослени боље услове за образовање и рад“, истакао је председник Видић.