Прво обданиште у Куршумлији отворено је 1934. године

Из оскудне документације, којом се располаже, није могуће разрешити дилему да ли је прво забавиште у Куршумлији основано 1934. или 1935. године. Подаци из Учитељског календара за „просту 1935. годину“, у издању Југословенског учитељског удружења из Београда, указују да је у Срезу Косаничком у Куршумлији радила забавиља Марија Л. Нунић. Дошла је из Дубровника и удала се за судију Антона Бабића из Куршумлије. Како су извештаји припремани за период од септембра до септембра, може се закључити да је забавиште радило у последњем тромесечју 1934. године. У прилог таквом закључку говори и годишњак „Вардар“ за 1935. годину у којем се наводи да је Коло српских сестара из Куршумлије још 1934. године добило одобрење од Министарства просвете да отвори Дечје забавиште. „Најмљена је зграда са месечном киријом од 200 динара, купљен је намештај за забавиште, за 3.000 динара. Постављена је и учитељица, а имали смо ту несрећу да ни до данас не добијемо ту учитељицу, коју стотину деце са нестрпљењем очекују“.

Растуће потребе деце и породица, не само за радом васпитача него и за збрињавањем деце, условили су изградњу новог објекта за децу. Изградња је отпочела 28. августа 1977. године, на земљишту на којем се раније налазио гарнизон ЈНА.

На Дан Ослобођења Куршумлије, 28. августа 1979. године, председник Општинског синдикалног већа, Миомир Луковић, свечано је отворио новоизграђени комбиновани дечји објекат капацитета 126 места за децу. Акт о оснивању предшколске установе донела је Скупштина СИЗ дечје заштите, 23. новембра 1979. године, дајући јој званичан назив – Дечји вртић „Сунце“.

Предшколска установа „Сунце“ је, на почетку XXI века, после скоро 30 година од оснивања и 73 године организованог рада са децом предшколског узраста у Куршумлији, модерна, јединствена предшколска установа која располаже комбинованим дечјим објектом површине 1.650 м2 и адаптираном просторијом при школи „Милоје Закић“.

Пажњу пролазника Куршумлијом привући ће двориште које подсећа на бајку, у којем доминира један шарени, некад војни, авион, којег су деца назвала „Шврћолет“. Редови за лет, као и за пилотирање, због малог броја места, утврђују се унапред, и деца стрпљиво чекају. „Шврћолет“ воле и деца и грађани Куршумлије, због чега га чувају и одржавају.