Народна библиотека Куршумлије је основана 1948. године, и једина је установа културе у граду.

Током свог постојања променила је већи број локација, углавном у неусловним просторијама, да би се у пролеће 2007. године преселила у нове просторије, које су изграђене заједничким средствима Општине Куршумлија, италијанске општине Понтедера, Министарства за локалну самоуправу, и Министарства културе.

Сада је Библиотека смештена у новој згради, која се налази у Карађорђевој улици, и располаже са око 220 квм површине.

У склопу Библиотеке је оформљен и Легат академика Војина Шуловића, светски признатог медицинског стручњака , који је родом из Куршумлије. Легат, за сада, располаже са око 400 књига из медицине и из других области, као и колекцијом бројних признања (диплома, повеља, одликовања) из целог света, које је академик Шуловић добијао током своје богате каријере.

Библиотека располаже књижним фондом од близу 30.000 књига из свих области људског стваралаштва. Од 2005. године, међу првима у Србији, Библиотека је укључена у библиотечки информациони систем COBISS, који свим заинтересованим омогућава, путем интернета, он-лине претраживање каталога Куршумлијске библиотеке, као и каталога већине библиотека Србије.

Упркос ограничавајућим условима неадекватног просторног смештаја, Библиотека је током читавог свог постојања вршила функцију својеврсног културног центра општине, и организовала је преко стотину најразнороднијих културних манифестација – промоција књига, изложби, концерата, позоришних представа и других програма. У организацији Библиотеке, са крајње оскудним финансијско-техничким средствима, у Куршумлији су гостовале готово све значајније личности српске културе и уметности. Илустрације ради, поменућемо само најпознатија имена: Матија Бећковић, Добрица Ћосић, Дејан Медаковић, Милован Данојлић, Милисав Савић, Предраг Марковић, Слободан Ракитић, Мира Алечковић, Добрица Ерић, Душко Трифуновић, Мошо Одаловић, Даринка Јеврић, Слободан Костић, Чедомир Мирковић, Драган Лакићевић… (књижевници); Павле Аксентијевић, ансамбл „Ренесанс“, „Нишки гудачки квартет“, Светлана Стевић, Драгачевски трубачи, флаутисти…(музичари); Милић од Мачве, Сава Ракочевић, Милош Гвозденовић…(сликари); и многи други.

У свом будућем раду Библиотека ће посебну пажњу посвећивати деци и младима. Поред обезбеђивања одговарајућег књижног фонда, планира се и отварање Интернет клуба за младе, који би био у функцији унапређења информатичке културе код деце и омладине.

инфотекар-01Такође, са својим тренутно расположивим информатичким ресурсима, Библиотека је у могућности да широком кругу корисника пружи најразличитије врсте информација – од библиографских, до туристичких и пословних.

За своја постигнућа и укупни рад Народна библиотека Куршумлије је до сада награђена са два престижна признања: Републичком наградом „Инфотекар“ – за унапређење информатичке културе и пословне комуникације у библиотечкој делатности; и „Светосавском повељом“ –највишим признањем Топличког округа за допринос култури и просвети.

Адреса Библиотеке је Карађорђева 18/А, а радно време од 7.30 до 19.00 сати, тел. 027 381-754.