Јапанска подршка општини Куршумлија

Манифестације у циљу обележавања сто година Топличког устанка
23. фебруара 2017.
Позив за обележавањe 100 година од Топличког устанка
24. фебруара 2017.

Јапанска подршка општини Куршумлија

У среду 22. фебруара одржана је церемонија примопредаје донације за “Пројекат реновирања Основне школе “Дринка Павловић” у Куршумлији”, којој су присуствовали први секретар Амбасаде Јапана у Србији – Масајоши Јамато, председник Општине Куршумлија – Радољуб Видић, директор Основне школе ”Дринка Павловић” – Радиша Никић, директори образовних установа , јавних предузећа, званице и бројни гости.

Влада Јапана омогућила је замену 185 прозора, двоја врата и реновирање тротоара у вредности од 69,840 евра Општини Куршумлија као подршку унапређења образовања. Обишавшишколу и завршетак радова Масајоши Јамато у име амабасадора Јапана NJ.е.г Ђуићија Такахаре, пренео је топле поздраве руководству Општине Куршумлија, захваливши свима који су учествовали у успешној импелантацији овог пројекта.

“Знао сам да зграда ове школе није темељно реновирана од њеног оснивања. Дрвени прозови и оквири нису могли потпуно да се затворе те су учионице биле хладне и ђаци су морали да носе јакне током наставе. Такође, тротоар поред једног дела зграде био је оштећен и одлив вишка воде није био адекватно регулисан, што је довело до обилног цурења у техничким учионицама. Овим пројектом, замењени су прозори и поправљен тротоар. Искрено се надам да ће изведени радови допринети побољшању школског боравка ђацима, те ће од сада ученици ове школе моћи да уче без бојазности од хладног времена”, изјавио је први секретар Амбасаде Јапана у Србији – Масајоши Јамато.

Иначе, ово је трећи пројекат за основне потребе становништва у Куршумлији. Влада Јапана обезбедила је помоћ у медицинској опреми за здравствени центар и камион за прикупљање смећа и контејнере за јавно комунално предузеће. Масајоши Јамато истакао је да ће народ Јапана наставити да пружа подршку за унапређење квалитета живота грађана Србије на нивоу основних потреба.