Комисија за родну равноправност општине Куршумлија наградила учеснице овогодишње Малинијаде

Председник Србије Александар Вучић полаже камен темељац нове фабрике у Пљакову
11. октобра 2019.
Јавни конкурс за финансирање програма од јавног интереса удружења грађана за 2019. годину
15. октобра 2019.

Комисија за родну равноправност општине Куршумлија наградила учеснице овогодишње Малинијаде

Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије, у сарадњи са агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), а уз финансијску подршку Европске уније, подржава јачање институционалног оквира за родну равноправност у Републици Србији.

У оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“, планирано је да се унапреди положај жена и подрже локалне заједнице у испуњавању својих обавеза према родној равноправности. Ове године, подржано је дванаест локалних самоуправа кроз подршку локалном механизму за родну равноправност.

Тим поводом, председница комисије за родну равноправност општине Куршумлија Лидија Миладиновић и председник општине Куршумлија Радољуб Видић свечано су уручили поклон пакете учесницама овогодишње привредно-туристичке манифестације Малинијада 2019.

У име комисије за родну равноправност општине Куршумлија присутне је поздравила Лидија Миладиновић председница, истакавши да јој је велико задовољство што је општина Куршумлија подржана међу дванаест локалних самоуправа на нивоу државе. Овај пројекат имаће за циљ унапређење женског предузетништва, смањење дискриминације и повећање родне равноправности.

Циљна група пројекта су жене, носиоци активног пољопривредног домаћинства, које су узеле учешће на овогодишњој привредно-туристичкој манифестацији “Малинијада 2019”. Директни корисници на пројекту су жене које се баве пољопривредом и прерадом јагодичастог воћа.

Општина Куршумлија на челу са председником Радољубом Видићем од самог почетка велика је подршка Комисији за родну равноправност у свим активностима. Честитајући учесницама овогодишње Малинијаде председник Видић похвалио је њихов рад и ангажовање када је реч о покретању женског предузетништва, наглашавајући да ће им поклон пакети који садрже опрему унапредити рад и производњу.

– Велико нам је задовољсво што је општина Куршумлија једна од дванаест локалних самоуправа које су подржане овим пројектом Владе Републике Србије. Учесницама су додељена наменска бесповратна средства у висини до 495.000 динара за спровођење активности из Локалног акционог плана за родну равноправност. – истакао је овом приликом председник Видић.

Након свечане поделе поклон пакета , учеснице овог пројекта присуствовале су предавању на тему “Подизање засада јагодичастог воћа” које је припремио сарадник за пољопривреду општине Куршумлија Арсеније Тодоровић, дипломирани инжењер пољопривреде.

Спровођење мера и активности из Локалног акционог плана требало би да се фокусирају за унапређење положаја жена на тржишту рада, женско предузетништво и економско оснаживање жена из руралних подручја