Куршумлијски одборници усвојили Извештај о раду Председника општине и Општинског већа општине Куршумлија Радољуба Видића за период од 2016 – 2020. године

Свим дамама за празник попуст 50 одсто за учлањење у библиотеку. За десет најбржих и књига на поклон
3. марта 2020.
Општина позива грађане Куршумлије да изврше увид у део Јединственог бирачког списка за подручје општине Куршумлија
5. марта 2020.

Куршумлијски одборници усвојили Извештај о раду Председника општине и Општинског већа општине Куршумлија Радољуба Видића за период од 2016 – 2020. године

У уторак 3. марта одржана је последња седница Скупштине општине Куршумлија у овом сазиву, на којој је најважнију тачку дневног реда детаљно образложио председник општине Куршумлија Радољуб Видић.

На почетку свог излагања председник Видић у Извештај о раду за протекли период истакао је да се прво суочио са изузетно лошом демографском сликом наше општине, негативаним природним прираштајем као и великим исељавањем становништва у друге градове и иностранство.

„Урадили смо оно што смо у том моменту могли – увели смо надокнаде за породиље. Свакако да то није основни разлог али се задњих година рађа око 40 беба више него у периоду пре 2012. године. Такође смо покренули стипендије за средњошколце и студентске награде за најбоље ђаке и студенте. Мислим да смо једина општина у Србији са тако свеобухватним пакетом мера популационе политике. За многе је изненађење да имамо подужу листу чекања за упис у вртић, што ћемо решити завршетком друге фазе вртића „Чаролија“.

Следећа мера коју смо увели била је усмерена да се некако помогне преосталим пољопривредним произвођачима, увели смо субвенције које имају за резултат велико повећање површина под воћним засадима, отворени су и мањи прерађивачки капацитети. Велики изазов је било и стање у комуналном предузећу. Шест месеци неисплаћених зарада, више година нису уплаћивани порези и доприноси, без опреме и механизације – једноставно девастирано предузеће, као да је припремано за неку багателну продају. Измирили смо све обавезе према запосленима, набавили више нових машина и камиона, тако да комунално сада остварује новчане приходе од свог рада и позитивно послује без обзира што су нам цене комуналних услуга међу најнижима у Србији. Сви смо сведоци колико је подигнут ниво хигијене.

Према статистичким подацима у Куршумлији је 2012. године било запослено 3.450 лица, што није био реалан податак јер је у ШИК-у, Жубору, Селови било људи који су се водили као запослени, а у ствари су били кући и чекали социјални програм и повезивање радног стажа, што се уз нашу помоћ и десило у наредном периоду. Таквих је било преко 200. Симпо ШИК је вероватно због политичких притисака имао много више запослених него што је потребно. Око 200 радника је у протеклом периоду прихватило социјални програм и отишло из предузећа. Сада је број запослених у Куршумлији 3.952 што значи да је отворено 502 нових радних места захваљујући много бољој економској и пословној клими у Србији и Куршумлији. Поред Планинке и Симпо ШИК-а, имамо доста успешних приватних предузећа и предузетника који шире своје пословање и запошљавају нове раднике.

У сарадњи са Националном службом за запошљавање сваке године се кроз програме самозапошљавања отвори по 30-ак нових фирми, које касније и саме запосле по неког радника. Коначно су у Куршумлију стигле веће инвестиције захваљујући нашим активностима и контактима са Владом Србије и председником Вучићем. Имамо једну инвестицију из Израела, где је упошљено првих 30 радника, коначно је решен статус Куршумлијске Бање чији је сада власник једна од најбољих компанија у региону и тамо се увелико ради на обнови и уређењу. Стигла је и једна велика државна инвестиција у виду изградње фабрике у Пљакову. Креће и наставак градње бране Селова а гради се и велики хотел у Луковској Бањи.

Захваљујући овим инвестицијама, процена је да ће у наредном периоду посао наћи око 600 незапослених. Наравно да се очекује даљи развој постојећих фирми и отварање нових.”

ИЗНОС ЗАРАДА 2012. 2016. 2019.
Куршумлија 24.282,00 (213 €) 34.631,00 (279 €) 44.867,00 (380 €)
Србија 41.374,00 (363 €) 46.097,00 (371 €) 54.919,00 (465 €)
Курс € 114 дин 124 дин 118 дин

За квалитетан развој инфраструктуре потребно је најпре припремити добру документацију. У том правцу смо усвојили Просторни план, План генералне регулације, више Планова детаљне регулације у граду и бањама, Урбанистичких пројеката. Имамо пројектно-техничку документацију за регулацију реке Топлице, замену азбестних цеви, за реконструкцију основних школа и вртића Сунце, колекторе и пречистаче отпадних вода за Пролом и Луковску Бању, водоснабдевање Пролом Бање, канализација за насеље Марковиће и више улица.

У припреми је пројектна документација за пречистач отпадних вода у Куршумлији, канализација у насељу Вељковиће, регулација Луковске реке и друго. Што се саме изградње тиче, асфалтирано је око 50 мањих улица у граду, а од већих: Топличка, Косовска, Палих бораца, 16. фебруара, у припреми су улице Вука Караџића и Карађорђева.

Пуно је рађено на изградњи и реконструкцији водоводне и канализационе мреже – 16,5км.

Асфалтирани су путеви према Коњуви, Дединцу, Доњем Точану, Добром Долу, у Пролом Бањи, Кртоку, Вршевцу. Реконструисани су путеви према Пролом и Луковској Бањи.

Урађено је више десетина километара путава са струганим асфалтом и поправљено више од 350 км локалних и некатегорисаних путева, где имамо пуно проблема са бујицама које нам носе оно што урадимо. Изграђени су и нови резервоари за водоснабдевање. У завршној фази је изградња градског трга и друге фазе дечијег вртића Чаролија.

Сарадња са Владом Републике Србије и донаторима

Више пројеката смо успели да урадимо захваљујући помоћи Владе Србије преко разних министарстава и канцеларија. Преко Министарства за грађевину и ЈП “Путеви Србије” асфалтирано је или реконструисано више десетина километара локалних путева и улица, а неки се и тренутно раде. Министарство привреде је финансирало неколико путних праваца, пројектну документацију и водовод у Барлову.

Министарство пољопривреде је финансирало изградњу атарских путева а Србија воде су уложиле 50 милиона динара у уређивање Топлице и Косанице и заштити од поплаве. То су прва улагања у наше реке после 40 година. Министарство за локалну самоуправу нам је одобрило 43 милиона динара за комплетну реконструкцију биоскопа, а пре тога су уплатили за реконстукцију кухињског блока и санитарних чворова вртића Сунце и за уређење услужног центра.

Министарство без портфеља за популациону политику је преко два пројекта финансирало потребну опрему за оба вртића – око 12 милиона динара. Министарство за рад и социјалну политику је у више наврата помагало социјално угрожене грађане Куршумлије и пројекте „Помоћ у кући“. Министарство омладине и спорта Републие Србије је помагало уређење спортских терена и игралишта. Министарство туризма је финансирало изградњу улице у Луковској Бањи и туристичку сигнализацију.

Највише средстава смо добили, а још више очекујемо од Канцеларије за јавна улагања. 70 милиона динара је уложено у санацији бујичних токова и санацији и изградњи пропуста и мостова после непогода из 2018. године. Пројекти за реконстукцију обе основне школе и уређење дворишта су око 300 милиона динара и реализација се очекује ове године. Из те Канцеларије очекујемо и финансирање и изградњу канализационе мреже у насељима Марковиће и Вељковиће, зашта имамо документацију а вредност је око 100 милиона динара. Војска Србије је помогла изградњу мостова у Трећаку и Механама.

Добрим пројектима смо привукли и доста донација у Куршумлији. Најбољу сарадњу смо имали са развојним програмом Европски Прогрес, који је финансирао наткривање зелене пијаце, изградњу нове лабораторије у Дому здравља, грејање и вентилацију у Спортској хали, делимичну реконстукцију ОШ „Милоје Закић“, замену азбестних цеви у Топличкој улици и неколико планова генералне и детаљне регулације. Наше учешће у тим пројектима је било минимум 10%. Јапанска влада је донирала камион смећар и нову столарију у ОШ „Дринка Павловић“. Фондација „Хелп“ и Екуменска организација су финасирале уређење ромских насеља у Барлову и Куршумлији. Фондација „Ана и Владе Дивац“ је изградила мост у Куршумлијској Бањи и финансирала пројекте младих. Преко Комесаријата за избеглице и расељена лица је купљено више сеоских газдинстава и набављан је грађевински материјал.

Велику пажњу смо поклањали и здрављу наших грађана пошто министарство не препознаје величину територије него само број становника код одобравања броја лекара. Финансирамо још једну смену у Хитној служби, повећали смо субвенције Дому здравља, изградићемо лифт и нову зграду Хитне службе. По званичним параметрима наш Дом здравља је најбољи у региону а међу првима у Србији. Добијена је акредитација на максимални период – седам година.

Коначно се струка усагласила око обнове манастира Св. Николе, радови су уговорени а средства обезбеђује држава – пет милиона динара, Планинка – шест милиона динара и Општина четири милиона динара. Градиће се и визиторски центар. У сарадњи са нишком Епархијом достојанствено је обележено 850 година од изградње манастира.

Преко Туристичке организације општине Куршумлија се организује велики број привредних и културно-забавних манифестација. Општина Куршумлија је била победник на конкурсу за најбољу дестинацију Европе из Србије – Еден 2019. Значајна средства улажемо и у спорт и рекреацију. Издвајања за спортске клубове су више него удвостучена у односу на 2012. годину. Побољшана је инфраструктура у и око Спортског центра, набављено је доста нових справа за вежбање, а број корисника се пуно увећао. Улажемо и у школски спорт и захваљујући доброј организацији, већ три пута смо били домаћини манифестације “Спортске игре младих” и редовно имамо екипе на завршном такмичењу Спортских игара у Сплиту.

Свакако да смо имали и проблема у раду које су изазвале различите околности. Структура запослених у Општинској управи није ни близу адекватна. Примили смо неколико младих инжењера од којих очекујемо резултате у будућности. Било је извођача који нису радили квалитетно и пробијали су рокове, што је делом последица и тога да је најнижа цена = најповољнија понуда, што није увек случај“, истакао је председник Видић.

Захваливши на коректној сарадњи свим одборницима, члановима Општинског већа, сарадницима, директорима предузећа и установа и свим грађанима куршумлијске општине, председник Видић пожелео је свима који излазе на предстојеће изборе пуно успеха.