Мр Марко Алексић одржао предавање у Куршумлији, под називом „Војска и витештво у средњовековној Србији“

Јавни позив за учешће привредних субјеката у спровођењу мера енергетске санације у домаћинствима на територији општине Куршумлија
17. јула 2021.
Народна библиотека Куршумлија приређује концерт дуа “Гитара” из Украјине
26. јула 2021.

Мр Марко Алексић одржао предавање у Куршумлији, под називом „Војска и витештво у средњовековној Србији“

У уторак 20. јула са почетком у 20 часова у сали општине Куршумлија археолог мр Марко Алексић одржао је предавање под називом „Војска и витештво у средњовековној Србији“.

На овом предавању он је истакао да му је задовољство што се налази баш у Куршумлији, месту са веома богатим културно-историјским наслеђем и да Куршумлија заузима посебно место како у историјском и духовном, тако и у археолошком и културолошком погледу.

У Топлици је врло жив еп Kосовског завета, а витештво је аксиом народа Топлице. Хронолошки је обрадио средњовековно војевање Србије до деспота Стефана Лазаревића који је припадао витешком реду Змаја. На овом предавању представио је обележје српских оклопника, витешку опрему, највише из предкосовског периода када је Србија имала своју највећу моћ за време цара Душана и у том периоду била савремено опремљена. Развој витештва, опреме и обележја можемо да пратимо кроз херладику, на фрескама и на сакралним споменицима.

Стваралаштво археолога мр Марка Алексића представио је докторанд археологије Милан Савић, и књиге које најбоље обрађују тему предавања: „Марко Kраљевић“, „Српски витешки код“, „Српске земље пре Немањића“, и нагласио да је вишеструки значај оваквих предавања поготову контунитет одржавања како би се нова археолошка истраживања презентовала.

Витешку опрему, од оклопа, визира, до штита и мача, изложило је куршумлијско Удружење витезова „Чувари Белих цркава“.