Позив грађанима да употпуне поставку изложбе о Топличком устанку

Поставка слика старих 100 година у хотелу Европа
27. фебруара 2017.
Обележена стогодишњица Топличког устанка у Мачковцу
27. фебруара 2017.

Позив грађанима да употпуне поставку изложбе о Топличком устанку

Већ дуже време постоји намера и жеља да се у Куршумлији формира једна стална поставка. Активности које су Општина Куршумлија и Народна библиотека Куршумлије спроводиле у оквиру обележавања 100 година од покретања Топличког устанка дале су резултат још јаче сарадње са Народним музејом Топлица из Прокупља и једном сталном поставком „Топлички устанак“ у старом хотелу „Европа“, који је један од симбола нашег града.
Следећи задатак и циљ који смо себи задали јесте стална поставка за период од 1912-1918. године. Дакле, од мобилизације Топличког гвозденог пука, учешћа у балканским ратовима и Првом светском рату.

Овом активношћу указујемо на славну прошлост нашег народа и српске војске. Такође, Куршумлија има потребу и жели да укаже на своје значајно место које заузима у историји Србије.

С тим у вези, позивамо Вас, да, уколико поседујете старе фотографије, личне предмете, оружје, документа и друго, из овог периода доставите Народној библиотеци Куршумлија, ул. Карађорђева 18а. Телефон за контакт: 027/381-754 и 064/88-90-697;

У нади да ћемо заједничким активностима допринети да поставка коју планирамо буде репрезентативна унапред Вам се захваљујемо на сарадњи.