Председник општине Радољуб Видић: Ситуација у Куршумлији се стабилизује, нема разлога за панику

Повећан број заражених у Куршумлији
14. априла 2020.
Због раста броја оболелих од вируса у Куршумлији и опасности од ширења заразне болести забрањен одлазак грађана у Манастир Пресвете Богородице у Куршумлији на Велики петак
16. априла 2020.

Председник општине Радољуб Видић: Ситуација у Куршумлији се стабилизује, нема разлога за панику

Месец дана након што је уведено ванредно стање у Републици Србији, председник општине Куршумлија Радољуб Видић, говорио је о актуелној ситуацији у Куршумлији.

Наглашавајући да је ситуација тренутно стабилна, председник Видић износи податак да је у овом тренутку 24 лица позитивно на корона вирус. Последње тестирање показало је да је од 25 лица троје заражено, а на теститању се налази још 19 лица чији се резултати очекују у току сутрашњег дана.

„Ситуација се поправља, зна се да ми тестирања нисмо имали овде до пре пар дана, јер је таква организација да су Домови здравља тек однедавно почели да раде тестирања. Сада то иде и знатно брже, вероватно због већег броја тестирања грађана, али охрабрују ови последњи подаци да је од 25 тестираних свега троје позитивно на вирус” – рекао је Видић.

Како се не би различито тумачиле и шириле дезинформације, председник Видић наглашава да ће се убудуће све званичне иформације објављивати на сајту Општине Куршумлија, свакодневно у 13.00 часова, као и подаци о броју заражених на вирус корона на територији општине Куршумлија, али и остали актуелни подаци везани за ванредно стање. Као команднат Штаба за ванредне ситуације општине, Видић истиче да може и сме да износи само званичне и потврђене информације надлежних институција.

„У наредним данима тестираће се и геронто домаћице обзиром да су оне свакодневно биле у контакту са нашим најстријим суграђанима. Морамо да делујемо превентивно пошто оне одлазе код старијих лица и помажу им у кућним пословима, тако да ће наредних дана све бити тестиране да бисмо били сигурни да нису заражене” – каже председник Видић.

Он је најавио да ће се наредних дана наставити са редовном дезинфекцијом улица, јавних површина, коловоза и тротоара што је надлежност комуналног предузећа, док је дезинфекција стамбених зграда и установа, улаза у надлежности Дирекције за изградњу. Испред зграде Општине налази се и цистерна са дезинфекционим средством, где грађани бесплатно могу да преузму ово средство за своје потребе, за дезинфекцију својих личних ствари, те дома и простора у коме бораве.

“Похвалио бих наше суграђане који су доста дисциплиновани, јер према евиденцији Полицијске станице у Куршумлији тек мали број наших грађана не поштује уредбе надлежних институција. Радује ме податак да смо дисциплиновани у односу на друге општине, изузев појединачних случајева. Још једном апелујем на наше суграђане да се придржавају мера, држе прописано растојање, упркос томе што морају да изађу до апотеке, поште или до прехрамбене радње, међутим са маскама и рукавицама. Ситуација се полако стабилизује, али су и даље евидентна мања окупљања на игралиштима и у парку. Након месец дана ове ситуације верујем да су наши суграђани схватили озбиљност да не треба поступати неодговорно и супротно мерама које су прописане, те да је брига оправдана баш због здравља њих самих али и њихових најближих.

У сусрет хришћаноском празнику Васкрсу, желим свим православним верницима да честитам празник, да га проведу у миру, здрављу и благостању, заједно са својим најближима. Али ове године обележавање Вакрса мора да протекне у нешто другачујем духу него претходних година. Код нас је мало специфична ситуација него у другим општинама у Србији, где се на Велики петак одржава велики скуп, код манастрира Пресвете Богородице, где се иначе окупља око пет, шест хиљада верника, што у овом моменту неће бити могуће. Како полицијски час неће бити у преподневном термину, заједно са свештенствсом Српске православне цркве и представницима полицијске станице, молим људе да се уздрже и не праве гужву код овог духовног храма како не би дошло до нежељених последица. Препоручујем да грађани поштују мере и правила надлежних институција, и да уколико ипак одлуче да се окупљају, нека то чине одговорно, дакле да се не окупљају више од два лица у групи. Са свештенством цркве Света Тројица и старешинама полицијске станице одржаћемо радни састанак на којем ћемо заједно дефинистати правила понашања на Велики петак, а јавност ће правовремено бити обавештена о закључцима са састанка.

Видић је рекао и да се живот на селу одвија нормално, јер људи који ту станују немају забрану да се крећу са својим пољопривредним машинама и да обрађују зељиште током целог дана.

“Имамо проблема када су у питању људи који се баве пољопривредом и који раде на селу али немају могућности да живе тамо или да тамо и остану, преспавају, то представља проблем да сваког дана треба отићи до села и вратити се назад. Свако ко има регистровано пољопривредно домаћинство, добија дозволу од министрарства да може да се креће, али они који немају регистровано домаћинство то јесте проблем. Ипак, ми као локална самоуправа нисмо надлежни да издајемо дозволе, тако да тај процес се обавља преко Министарства привреде или пољопривреде, што је једни начин да се овај проблем реши. Што се тиче осталог, ситуција је стабилна и нормална, одређени радови се приводе крају. Када је реч о старијем становништву наш кол центар је ативан, грађани увек могу приступити свим потребним информацијама, број овог информационог центра је доступан. Волонтери раде, и ту заиста нема никавих проблема, што се тиче позива нема их пуно вероватно јер имају неког од родбине или пријатеља који ће им пружити помоћ. Сваком позиву се приступа брзо и одговорно, потребне намирнице се достављајују на време”, каже Видић.

Он је најавио и да ће након формираних спискова бити организована подела помоћи онима којима је то најпотребније, јер ако Црвени крст и Општина Куршумлија спороводе такву врсту помоћи онда подаци морају бити тачни и прецизни.

“Наши критеријуми ће обухватати све пензионере који имају минималне пензије испод 15.166 динара, кориснике социјалне помоћи, кориснике туђе неге и према списковима Месне заједнице она домаћинства која немају ниједог запосленог тј. који нигде не раде. Такође, велики је број људи који раде сезонски посао или који се некако сналазе због новонастале ситуације, а не могу да зараде новац и да обезбеде потребна средства и тај број је тренутно око 2.500 људи у Куршумлији.

За градско становништво биће подељене потврде на којима ће тачно бити излистано шта се ће све моћи да преузму: 5кг брашна, 2л уља, 2 кг шећера, 6 конзерви, 1 кг пиринча, 1 паковање тестенина, 100 гр кафе, паковање чаја, 3 кг детерџента за прање веша и три сапуна. Они који су у граду добиће потврде са којима ће да се јаве у трговину „Тимор“, која је у том погледу била најповољнија” – најављује Видић.

Он је навео и да ће локална самоуправа у наредним данима обићи сеоска домаћинства и упутити пакете помоћи. На захтев привредника из Куршумлије, отворен је и један подрачун код Управе за трезор (више о подрачуну у посебној вести), на коме је за сада прикупљено око два милона динара. Председник Видић је нагласио да има привредника и који су се сами организовали како би помогли локалном становништву, којима се овом приликом и захваљује, а сви они који имају жељу и могу да помогну, новчана средсвта могу да уплате на наведени подрачун Општине Куршумлија.

“Председница Владе Србије Ана Брнабић формирала је Кризни штаб за Топлички и Нишавски округ. Моја процена је да је Дом за стара лица изазвао највеће проблеме тренутно. Стање у Куршумлији је стабилно и нема разлога за панику, али је по мојој процени исти формиран из превентивних разлога” – истакао је Видић.