Расписан конкурс за израду ликовног идејног решења за осликавање два велика мурала у центру града поводом 850-годишњице изградње првих Немањиних задужбина

Куршумлија изабрана у топ 5 изузетних дестинација Европе у Србији
17. новембра 2017.
Јавни конкурс за ликовно идејно решење два мурала са ктиторским фигурама Стефана Немање
17. новембра 2017.

Расписан конкурс за израду ликовног идејног решења за осликавање два велика мурала у центру града поводом 850-годишњице изградње првих Немањиних задужбина

Народна библиотека Куршумлије и општина Куршумлија ће велики Јубилеј 850 година од подизања првих Немањиних задужбина , између осталог, обележити и осликавањем два монументална мурала на зидовима стамбених зграда у центру града . На овим сликама ће бити приказане две ктиторске фигуре Стефана Немање, где би – на једној слици у руци држао цркву в. Николе , у на другој слици би у руци држао цркву Пресвете Богородице. Циљ је да овим начином историјском идентитету Куршумлије што упечатљивије и очигледније придружи Немањино наслеђе и слава, и да Немањино име буде једна од првих асоцијација када се помене Куршумлија.

Мурали би као сасвим оригиналан уметнички и комуникацијски израз били јединствени и непоновљиви, јер на ширем подручју Балкана нема ничег сличног. Сваки посетилац и сваки становник Куршумлије ће у крупном плану и на доминирајућим позицијама имати пред очима слике које речито приповедају причу о славној прошлости нашег града, јер слике говоре више од хиљада речи. Поред тога што ће оплеменити и значењски обогатити центар града, ове слике представљаће неодољив мамац за посетиоце, медије, видео и фото сниматеље.

Пројекат ће се реализовати у две фазе:

I Национални наградни конкурс за израду ликовног идејног решења Немањиних ктиторских фигура,
II Практична уметничко – занатска израда мурала на зидовима зграда,

Пројекат се реализује тесној сарадњи са стручњацима са Академије за уметности и консервацију СПЦ из Београда и уз благослов Преосвећеног Владике нишког г. Арсенија . Председник општине Куршумлија Радољуб Видић именовао је петочлани стручни жири који ће оцењивати конкурсне радове, у саставу:

1. Његово Преосвештенство Владика нишки г. Арсеније ,
2. Радољуб Видић- председник општине Куршумлија,
3. Доц. Др Дејан Милосављевић – професор Академије СПЦ за уметности и консервацију ,
4. Милош Јанковић, историчар уметности – помоћник Министра културе РС,
5. Небојша Гашић – в.д. директора Народне библиотеке Куршумлије,

Конкурс је отворен до 10. децембра 2017. Године, а комплетна конкурсна документација се може видети преузети у прилозим а на овој њеб презентацији.