Сећање на жртве НАТО бомбардовања у Куршумлији

Служењем парастоса, минутом ћутања и полагањем венаца на споменик погинулима у градском парку и Гарнизону Војске Србије „Топлички устанак“, 24. марта у Куршумлији обележен је дан сећања на жртве Нато бомбардовања.

Полагању венаца присуствовали су министар одбране и потпредседник Владе Републике Србије др Небојша Стефановић, председник општине Куршумлија Радољуб Видић, представници локалне самоуправе, Војске Србије, СУБНОР-а и других удружења, породице погинулих и остали грађани Куршумлије.

Тачно пре 22. године, на Гарнизон у Куршумлији пали су први пројектили и усмртили 11 војника и официра а 27 је повређено. Током 78 дана забележена су 72 надлетања, а сирене су се огласиле 137 пута током бомбардовања, a у току 33 гранатирања Куршумлије, Преполца, Самокова, Мердара, Високе, Рудара, Куршумлијске Бање и још неких насеља, у Косаници и Горњој Топлици, забележене су чак 432 снажне детонације (упућено је седам крстарећих ракета, пет контејнера касетних и 10 контејнера напалм бомби), док су становници под ваздушном опасношћу провели 1.359 часова. У Куршумлији су страдали припадници војске, полиције као и недужни цивили. Најтежи злочин догодио се у селу Мердаре 12 априла, на највећи хришћански празник Васкрс, где је једанаестомесечна беба Бојана Тошовић преминула у наручју свог оца, који није успео да је заштити од смртоносних пројектила.

Након полагања венаца присутнима су се обратили министар одбране и потпредседник Владе Републике Србије др Небојша Стефановић, председник општине Куршумлија Радољуб Видић и потпредседник СУБНОР-а Жељко Зиројевић. Министар одбране је истакао да смо дужни да се сећамо људи који су дали живот за своју земљу и да се заувек са поносом морамо сећати тих људи и њихових херојских дела. У тих 78 дана НАТО агресије, захваљујући високом моралу, захваљујући одлучности, обучености и спретности, иако знатно слабији, не жалећи своје животе и не марећи ко је противник, припадници наше војске чинили су немогуће, бранили су своју отаџбину једину коју су имали, једину коју имају, и нису је изгубили. Војска Србије била је и јесте и увек је уз свој народ. Поносни смо на те људе у нашим редовима који су показали да то велико срце у свакоме, које куца за Србију, никада не може да буде заустављено – истакао је министар одбране.

Министар Стефановић је положио венац и на спомен обележје у куршумлијској касарни, где је било истурено командно место Треће армије где је првог дана бомбардовања 11 припадника Војске Србије, официра, подофицира и војника изгубило животе а 27 рањено.

Министар одбране др Небојша Стефановић као и председник општине Радољуб Видић састали су се, после церемоније полагања венаца у касарни „Топлички устанак“ са Миленом Николић, ћерком резервног капетана прве класе Милована Илића, који је 1999. године изгубио живот у НАТО бомбардовању касарне у Куршумлији. Састанку је присуствовала и Радица Славковић, медицинска сестра која је 24. марта 1999. године међу првима притекла у помоћ рањеним војницима.