За бољи наталитет куршумлијске општине

Посетите традиционалну 26. општинску Смотру рецитатора
27. марта 2017.
Набавка нових клупа и ђубријера
1. априла 2017.

За бољи наталитет куршумлијске општине

28. марта у уторак, у кабинету председника општине Куршумлија одржана је четврта седница Општинског већа у 2017. години којом је председавао председник Већа – Радољуб Видић. Најважнија тачка дневног реда односила се на Извештаје о раду и финансијским пословањима за 2016. годину корисника буџета општине Куршумлија.

Седници су присуствовали директори јавних предузећа: ЈП за Уређивање грађевинског земљишта „Куршумлија“, ЈПКД“Топлица“ Куршумлија, Дом здравља Куршумлија, Установа за спорт Спортски центар „Куршумлија“, Центар за социјални рад „Боровњак“, Црвени крст Куршумлија, ПУ “Сунце“, Економска школа, Гимназија, ОШ “Дринка Паволић“, ОШ “Милоје Закић“, Спортски савез Куршумлија, Туристичка Организација и Народна библиотека који су детаљно образлагали реализоване активности за протекли период.

Образлажући Извештај о раду и финансијском пословању за прошлу годину – директор ПУ “Сунце“ Гордана Николић, изјавила је да се број малишана узраста од једне го пет година повећао у односу на прошли период, те да предшколска установа тренутно није у могућности да обезбеди боравак за све заинтересоване малишана у вртићима „Сунце“ и „Чаролија“, због недостатка смешајног капацитета. С тим у вези председнк Видић истакао је :

„Радује ме податак да се све више деце рађа у нашој општини. Средствима из буџета помажемо развој нателита што је свакако један од наших најважнијих задака. За ову годину издвојили смо 27 милиона динара а планирамо да у вртићу „Чаролија“ доградимо још једну радну собу како би се решио проблем смештајног капацитета, и на тај начин створили сви неопходни услови за њихов борак у поменутој установи. Обавеза свих нас је да нашој деци омогућимо боље услове за одрастање јер су она наше највеће богаство“, поручио је председник Видић.

Иначе, на основу општинске одлуке, мајке које су у радном односу, након порођаја добијају по 40.000 динара, породиље које су незапослене добијају по 20.000 динара месечно годину дана, док родитељи који добију треће дете, 18 месеци из општинског буџета примају по 20.000 динара. У 2015. години у нашој општини рођено је 155, а 2016. године 161 беба.

Већници општине Куршумлија једногласно су подржали предлог Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за територију општине Куршумлија за 2017. годину. Министарство пољопривреде и заштите животне средине дало је сагласност на поменути програм, којим се утврђује врста и обим радова за заштити и уређењу пољопривредног земљишта по катастарском општинама, класама и културама, анализа стања заштите и уређења пољопривредног земљишта.

У наставку седнице усвојено је низ комуналних одлука, као и предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о мрежи основних школа у општини Куршумлија, којом је дефинисано отварање школе у Иван Кули.