Za lepšu i uređenu Kuršumliju

Kuršumlijski odbornici usvojili predlog Odluke o dopunskom budžetu opštine – Rebalans I
6. jula 2017.
Predstavljamo vam plesni klub RAGNAROK iz Kuršumlije
13. jula 2017.

Za lepšu i uređenu Kuršumliju

Opština Kuršumlija i JPKD „Toplica“ organizovale su obuku za buduće promotere kućnog kompostiranja otpada u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama – IMPACT“ koji sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a finansira se od strane nemačkog Saveznog ministartsva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Na obuci su učestvovali predstavnici lokalnih ekoloških udruženja i komunalnog preduzeća, dok je za građane Kuršumlije uspešno realizovan i kompost-kviz koji su kao nagradu dobili priručnike za kompostiranje.

Tim povodom menadžer projekta Zoran Jakovljev, istakao je da obuka imala za cilj da budući promoteri steknu osnovna praktična znanja o procesu kompostiranja, pravilnoj pripremi kompost mase kao i njenom daljem negovanju i upotrebi zrelog komposta, dodajući da je veoma važno da stečeno znanje prenosu na svoje sugrađane, naglasivši da su prethodne analize pokazale da bio otpad čini oko polovine ukupne količine otpada koja nastaje u domaćinstvima širom Srbije.

„U ovu grupu spadaju baštenski i kuhinjski otpad, pokošena trava, grančice, uvelo cveće, ostaci od voća i povrća, ljuske od jaja i slično. Ako se ovaj otpad odlaže na deponijama pravi velike probleme jer njegovom razgradnjom dolazi do zagađenja vode i vazduha. Zato je veoma važno smanjiti količinu bio otpada koju bacamo u kante i kontejnere za smeće, a najbolji način da to postignemo je da počnemo da kompostiramo naš otpad kod kuće, odnosno u našim dvorištima”, izjavio je Jakovljev.

Korist kompostiranja je višestruka. Ukoliko se otpad kompostira, smanjuje se količina otpada na deponijama čime se doprinosi zaštiti životne sredine i ublažavanju klimatskih promena. Kompostiranjem štedimo novac, smanjuju se troškovi upravljanja otpadom i podstiče cirkularna ekonomija.