Европска средства за нову медицинску лабораторију у Куршумлији

Општинско веће усвојило одлуку о новим ценама квадратног метра непокретности
2. децембра 2013.
Резултати конкурса за доделу стипендија
26. децембра 2013.

Европска средства за нову медицинску лабораторију у Куршумлији

Зелену пијацу и медицинску лабораторију у Куршумлији, чије су уређење и изградњу финансирале Европска унија и Влада Швајцарска преко Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС, данас су званично отворили председник општине Куршумлија Радољуб Видић и менаџер ЕУ ПРОГРЕСа Грем Тиндал.

У новом објекту лабораторије, који је изграђен у склопу Дома здравља у Куршумлији, сад има више простора за рад, те већи броја пацијената може да буде примљен, док је чекање на анализу преполовљено. Осим биохемијских анализа, нова лабораторија сада има могућност да врши и микробиолошке анализе.
Пресељењем некадашње лабораторије из неприступачног поткровља Дома здравља у новоизграђену зграду, омогућен је бољи приступ здравственој заштити особама са инвалидитетом. Нова лабораторија би, по плановима, требало да врши око 115.000 анализа годишње. Европска унија и Влада Швајцарске су преко ЕУ ПРОГРЕСа обезбедиле 62.286 евра, док је општина Куршумлија обезбедила 43.960 евра за суфинансирање пројекта.

“У Куршумлији су, преко ЕУ ПРОГРЕС-а, финансирани пројекти чија је укупна вредност већа од 300.000 евра, а најзначајнији су изградња нове лабораторије, звршни радови на спортској хали и реконструкција Зелене пијаце. Подршка Европске уније и Владе Швајцарске је веома значајна, јер општина не би имала новца да сама плати ове радове”, каже Радољуб Видић, председник општине Куршумлија.

Захваљујући пројекту који је финансиран преко ЕУ ПРОГРЕСа, постављен је кров над Зеленом пијацом, изграђени су санитарни чворови и набављене 22 нове пијачне тезге. Тако су створени услови за уређену продају и складиштење пољопривредних производа. Овај пројекат финансирале су Европска унија и Влада Швајцарске са 62.839 евра, док је општина учествовала са 8.625 евра.

“Куршумлија има велики потенцијал за развој пољопривреде, па је потребно пољопривредницима пружити адекватне услове за продају воћа и поврћа. Сада општина располаже адекватном пијацом, која би требало да допринесе повећању трговине”, каже Тиндал.

Менаџер ЕУ ПРОГРЕСа посетио је и спортску халу, у којој су у априлу 2013. уграђени системи за грејање и вентилацију, противпожарна врата, изграђена спољна хидрантска противпожарна мрежа и уређени спољни терени. Тако су побољшани услови за организовање спортских и културних манифестација у општини, као и услови за тренирање 12 спортских клубова и рекреативаца. Овај пројекат финансирале су Европска унија и Влада Швајцарске преко ЕУ ПРОГРЕСа са 116.514 евра, а општина је издвојила 46.515,43 евра.

Европска унија финансијски подржава Програм европског партнерства са општинама – ЕУ ПРОГРЕС, са 14,1 милион евра, Влада Швајцарске са 2,5 милиона евра, док Влада Републике Србије учествује са 1,5 милион евра. ЕУ ПРОГРЕС има за циљ да подржи друштвено-економски развој 25 општина јужне и југозападне Србије. Више детаља о Програму можете пронаћи на wеб страни www.euprogres.org.