Meštani Igrišta podigli spomenik junicima “Topličkog Gvozdenog puka”

Podnošenje prijave za utvrđivanje osnova za plaćanje lokalne komunalne takse za 2014. godinu
27. februara 2014.
Narodna biblioteka organizuje predavanje na temu “Antička istorija Srba”
10. oktobra 2016.
Prikaži sve

Meštani Igrišta podigli spomenik junicima “Topličkog Gvozdenog puka”

U selu Igrištu, kod Kuršumlije, uz najviše državne i vojne počasti, svečano je otkriven spomenik legendarnom Drugom pešadijskom puku „Knjaz Mihajlo“, koji je u ratovima od 1912. do 1918. godine stekao besmrtnu slavu.

Ovoj jedinstvenoj svetkovini, kojom su ispisane stranice slavne srpske istorije, prisustvovali su predstavnici – Vojske Srbije, Opštine Kuršumlija, Udruženja „Gvozdeni puk“, Saveza boraca, sredstva javnog informisanja, meštani Igrišta i okolnih sela, građani slobodarske Toplice i ustaničke Kosanice.

O junacima „Topličkog Gvozdenog puka“, najelitnije jedinice u srpskoj vojsci, akademik Vasa Čubrilović kaže:

„Srbija je u Topličkom okrugu zbrinula desetine hiljada doseljenika, a oni su se svojoj domovini odužili na najbolji način, dali su joj najbolji i najhrabriji puk njene vojske – Drugi pešadijski puk prvog poziva „Knjaz Mihajlo“, jedini puk sa počasnim nazivom „Gvozdeni puk“. Njegov Treći bataljon, Kosanički bataljon, bio je udarna pesnica i oštro koplje koje je probijalo sve prepreke.“

U njihovu čast i u znak sećanja na 17 ratnika iz potkopaoničkog Igrišta, podignut je velelepni spomenik, koga su ovom prilikom svečano otkrili predsednik Opštine Kuršumlija – Radoljub Vidić, komandant Kopnene vojske Srbije general – potpukovnik Milosav Simović i jedan od inicijatora trajnog obeležja uspomene na „Gvozdeni puk“, predsenik Udruženja građana „Toplički Gvozdeni puk“ – Radoslav Petrović.

Kada su 1912. godine crkvena zvona objavila opštu mobilizaciju srpske vojske, 17 mladića iz ovog sela, zagrljeni pešice, pevajući, otišli su put svojih mobilizacijskih zborišta, udaljenih 50 i više kilometara. Od njih 17, vratila su se samo trojica. Nije bilo kuće bez crnog barjaka. U znak sećanja na ove hrabre ratnike prvo je zasađeno 17 omorika, a sada i podignut spomenik celom „Gvozdenom puku“, pod čijom zastavom su i preci meštana sela Igrišta ratovali, braneći rodni prag, selo, dostojanstvo, slobodu zlatnu od sunaca sjajniju i krst časni.

Prisutne goste pozdravili su – u ime načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, komandant treće brigade Kopnene vojske, brigadni general – Mile Jelić, viši kustos Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja, koji je za ovu priliku pripremio i izložbu fotografija i dokumentacije o „Gvozdenom puku“, istoričar – Petko Marjanović i predsednik Opštine Kuršumlija – Radoljub Vidić, uz bogat kulturno – umetnički program, u duhu tradicije našeg naroda.

U ime Udruženja „Gvozdeni puk Igrište“, jedan od pokretača cele ideje – Života Jevremović, koji se nakon pet decenija života u Beogradu, vratio na svoje ognjište u selu Igrištu, simbolično je predao ključ spomen – parka predsedniku Opštine Kuršumlija. Za ovu priliku napisao je i pesmu „Selo vitezova“, koju je kazivao uz gusle. Narod veli da koga gusle opevaju – traje doveka.

Nakon otkrivanja, sveštenici su vršili osvećenje spomenika, uz pomen poginulim junacima „Gvozdenog puka“, potom su predstavnici brojnih udruženja i potomci položili cveće. Pripremljen je i svečani ručak u duhu srpske tradicionalne kuhinje.

Na kraju je iz ruku sedamnaestoro dece poletelo sedamnaest golubova, u znak sećanja na sedamnaest ratnika „Gvozdenog puka“ iz sela Igrišta.