Настављене активности у оквиру пројекта унапређења локалних услуга у области животне средине и вода у општини Куршумлија

Увођење и развој географских информационих система
24. јануара 2017.
Потписан протокол о примопредаји опреме за рециклажу између Општине Куршумлија, ЈПКД “Топлица“ и немачке организације за техничку сарадњу ГИЗ
27. јануара 2017.

Настављене активности у оквиру пројекта унапређења локалних услуга у области животне средине и вода у општини Куршумлија

У Куршумлији су настављене активности у оквиру пројекат “Ка друштвено одговорним политикама за боље локалне услуге“. У складу са предвиђеним активностима, одржан је тренинг у организацији Центра за развој и сарадњу региона на коме су су се окупили представници јавних предузећа, организација цивилног друштва, медија, младих и локалне самоуправе из општине Куршумлија.

На самом почетку, у уводном обраћању учесницима Александар Максимовић, координатор пројекта „Ка друштвено одговорним политикама за боље локалне услуге“, је истакао да је овај пројекат један од првих у општини Куршумлија на којима заједно раде организације цивилног друштва и јавних предузећа. Он је посебно истакао велику посвећеност менаџмента ЈПКД “Топлица”, као и константну подршку самих општинских власти.

Такође, он је испред свих партнера нагласио да део захвалности иде и тиму УНОПс-а, који раде на имплементацији развојног програма Европски ПРОГРЕС, од чијих се средстава и финасира овај пројекат.
Сам тренинг је био посвећен ЕУ законодавству у области вода, са посебним освртом на Директиву о водама, као и о томе шта очекује локалне самоуправе, као и јавна предузећа у наредном периоду.

О значају воде, њеном коришћењу и унапређењу квалитета говорио је професор на Хемијском факултету у Београду, др Илија Брчески.

Професор Брчески је током предавања окупљенима посебно указао на усклађивање наших прописа са прописима Европске уније везаних за воде чија стратегија, као и Закон о водама и други нормативни акти већ у нашој земљи усвојени у претходним годинама.

У наредном периоду је планирано одржавање серије тренинга и кампање, како би се активно радило на даљем унапређењу локалних услуга у области животне средине на територији општине Куршумлија, о чему ће ЦРСР редовно обавештавати јавност.

Овај пројекат спроводи Центар за развој и сарадњу региона у сарадњи са Општином Куршумлија и ЈПКД „Топлица“ а финансира се путем програма ЕУ Прогрес.