Одржана завршна конференција пројекта „Географски информациони систем (ГИС) алат за интегрални локални економски развој и развој туризма“

Завршна конференција пројекта „Географски информациони систем (ГИС) алат за интегрални локални економски развој и развој туризма“
21. маја 2017.
Јавна презентација урбанистичког пројекта ужег центра Куршумлије
23. маја 2017.
Прикажи све

Одржана завршна конференција пројекта „Географски информациони систем (ГИС) алат за интегрални локални економски развој и развој туризма“

У скупштинској сали  општине Куршумлија одржана је завршна конференција пројекта „Географски информациони систем (ГИС) алат за интегрални локални економски развој и развој туризма“ који је одобрен за спровођење у оквиру јавног позива под називом Увођење и развој географских информационих система (ГИС), развојног програма Европски ПРОГРЕС, који је Програм више донатора, финансиран од стране Европске уније, Владе Швајцарске и Владе Србије.

Пројекат „ГИС алат за интегрални локални економски развој и развој туризма“ представља својеврстан наставак и надоградњу постојећег географско информационог система и искоришћавање његових предности у туристичком развоју општине Куршумлија.

Главни носилац пројекта је Општина Куршумлија у сардањи са ЈПКД “Топлица” и Туристичком организацијом Куршумлија чији је циљ да општина Куршумлија постане повољан амбијент за живот и развој туризма. Имплементација је трајала осамнаест месеци, почевши од новембра 2015. године а вредност пројекта је 99.890 ЕУР од чега је Европски ПРОГРЕС исти суфинансирао  са 84.350 ЕУР.

Конференција је одржана са циљем представљања реализованих активности и резултата Пројекта са фокусом на значај континуираног развоја ГИС-а као сета алата, техника и технологија који доприноси поједностављивању и убрзавању планирања развоја, управљању комуналним системима, управљању ресурсима, информисању грађана и потенцијалних инвеститора и доношењу одлука везаних за развој општине.

Усвајањем локалних планских докумената и склапањем локалних партнерстава, омогућено је ефикасније и ефективније управљање подацима и информацијама на нивоу свих локалних институција. Приступ поузданим и ажурним подацима о туристичким потенцијалима и планској документацији омогућен је путем истоимених веб ГИС апликација.

На конференцији су о значају, циљевима и резултатима пројекта „ГИС као оруђе за интегрални локални економски развој и развој туризма“ говорили  в.д. начелника Општинске управе Владан Јовановић и менаџер Пројекта Сунчица Несторовић. Догађају су присуствовали представници локалне самоуправе, јавних предузећа и институција и друге заинтересоване стране.