Uspešno održana Kuršumlijska Gitarijada 2017.

Miljan Radosavljević novi vršilac dužnosti načelnika Opštinske uprave opštine Kuršumlija
16. jula 2017.
KURŠUMLIJSKO KULTURNO LETO 2017 – Okvirni program za period 19. jul – 28. avgust
19. jula 2017.
Prikaži sve

Uspešno održana Kuršumlijska Gitarijada 2017.

U petak i subotu 14. i 15. jula pred brojnom publikom održana je tradicionalana „Kuršumlijska Gitarijada“. Program manifestacije i jedan od glavnih ciljeva bio je promovisanje autorskog rada muzičkih bendova, koji su na pravi način istakli boje „rokenrol“ kulture.

U cilju podrške predstavnici „Kuršumlijske gitarijade“ prve večeri organizovali su program takmičarskog karaktera. Interesovanje muzičkih grupa bilo je mnogo veće u odnosu na prošlu godinu, gde su pristigle ukupno 42 prijave sa celog Balkana.

Odlukom stručnog žirija i Organizacionog tima izabrano je sedam bendova: CRVENI KARTON – Kruševac, RANDOM – Beograd, SINK – Beograd, ZEMLJOTRES – Zrenjanin, SANITARIJUM – Lazarevac, EVOLUCIJA – Čuprija i LEDENE OČI – Zrenjanin.

U takmičarskom delu programa bendovi su izveli po tri autorske kompozicije, a odlukom stručnog žirija : predsednik žirija i gitarista benda GARIBOR – Željko Ljubić Piti, glavni osnivač „Kuršumlijske Gitarijade“ – Dragi Simić, prof. Muzičke pedagogije i klavijaturista džez sastava „NAISS BLUE“ – Bojan Bojković i umetnički direktor „Nishville jazz Festivala“ – Bane Dejanović, u finalnoj večeri se našlo ukupno pet bendova, gde je za prvo mesto predviđena novčana nagrada u iznosu od 50.000 dinara, za drugo 30.000, za treće 20.000 dinara i specijalna nagrada za jedan od sastava – nastup na “Nishville jazz Festivalu“.

U revijalnom delu prve večeri nastupio je jedan od najboljih i najuticajnijih gitarista, muzički mag, Vlatko Stefanovski sa svojim triom, koji su maestralnim muzičkim umećem zadivili sve prisutne. Legendarni gitarista u okviru aktuelne turneje promoviše poslednje studijsko ostvarenje „Seir“, iz 2014. godine, a pored nekoliko pesama sa pomenutog albuma, Vlatko nas je podsetio i na stare dobre hitove: „Čuvam noć od budnih“, „Jovano, Jovanke“, „Uči me, majko, karaj me“, „Kao kakao“, „Čukni vo drvo“, „Mamurni ljudi“…

Koncert za pamćenje grupe „KERBER“

Drugog dana „Gitarijade“, nakon takmičarskog dela, nastupila je popularna kuršumlijska plesna grupa – RAGNROK, zatim prošlogodišnji pobednici – grupa INFINITIV iz Požarevca i na kraju za sve ljubitelje dobrog rokenrol zvuka, veterani jugoslovenske rok scene – grupa KERBER.

U okviru pomenute manifestacije organizovane su i brojne aktivnosti – likovna kolonija, koju su činili učesnici iz cele Srbije (studenti likovnih akademija i učenici srednjih umetničkih škola), gde je u okviru art partija organizovano i takmičenje po grupama, za decu osnovnih i srednjih škola, muzičke radionice solo pevanja, gitare i bubnja, u okviru projekta „Deco, svirajte sa nama“, koje sprovodi „FENIX“ Kuršumlija, finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a podržavaju – Opština Kuršumlija, Kancelarija za mlade i „Gala“ voda, gde su članovi žirija bili u prilici da svim zainteresovanim posetiocima pokažu prve akorde i tehnike solo pevanja.

Humanitarna fondacija „Budi human“ organizovala je akcije prikupljanja sredstava, a predstavnici „Kuršumlijske gitarijade“ ovog puta su se pridružili, kako bi, uz pomoć dobrovoljnih priloga posetilaca pomogli Andrijani Jovanović, koja ima karcinom kostiju kao i Nenadu Ristiću, koji boluje od izuzetno retke i veoma agresivne vrste T limfoblastičnog limfoma četvrtog stepena.

Svi koji žele da pomognu mogu poslati SMS poruku u iznosu od 200 dinara: 325 na 3030 za Andrijanu i 328 na 3030 za Nenada.

Generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Opština Kuršumlija, a “Kuršumlijsku Gitarijadu” pomogli su brojni sponzori: Evropska unija, vlada Švajcarske i Srbije u okviru programa Evropski progres, Gala voda Mionica, Kovački centar DOO Valjevo, AD Planinka, Prolom voda, Vladiva DOO Kuršumlija, STR Boba Kuršumlija, Apatinska pivara, SZR Vela Dekor Kuršumlija, Digi Web Media Kuršumlija, SZTR Beauty, Marić Čačak, gvožđara ADA Milenković, firma K Sale, aerodrom Nikola Tesla i Kulturno sklonište „Bes i misao“ Kosovska Mitrovica.

Medijski pokrovitelji: Novi radio Sombor, Rock radio, Radio Beograd 1. program, RTV Kuršumlija, portali – TOP Novosti i Topličke vesti, Bella Amie iz Niša, Južne vesti, Giza magazin, Balkan rock magazin, Izlazak.com , Prokuplje moj kraj, Nocturne magazin i Žig.