Општина Куршумлија добила повељу за велики допринос унапређењу положаја и афирмацију слепих и слабовидих лица

Обавештење о расписивању републичког референдума ради потврђивања акта о промени Устава, позивају се грађани да изврше увид у бирачки списак
3. децембра 2021.
Породица Петровић из Куршумлије добила кућу
6. децембра 2021.

Општина Куршумлија добила повељу за велики допринос унапређењу положаја и афирмацију слепих и слабовидих лица

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана. Циљ обележавања је да се и особама са инвалидитетом омогући једнако уживање људских права и равноправно учешће у управљању друштвом у коме живе.

Савез слепих Србије поводом обележавања два значајна јубилеја, 75 година свог постојања и пола века рада највеће библиотеке за слепе у региону и Европи “Др Милан Будимир” организовао је Свечану академију. Свечаној академији као почасни гости присуствовали су представници министарства, већници, патријарх Порфирије, надбискуп Станислав Хочевар , председник општине Куршумлија Војкан Чарапић, градоначелник Лесковца и Јагодине.

Патријарх Порфирије благословио је Свечану академију и даљи рад Савеза слепих Србије.

– Радујем се што сам овде са вама, нека све Господ благослови и да сваки дан имали или не спољашњи вид, просвећујемо благодаћу Божијом, истином своје унутарње биће. Нека да радости и мира међу све људе независно од тога којој вери припадамо, независно од тога ког смо пола, ком народу припадамо, јер и овакав “хендикеп”са којим сте ви суочени показује да је човек човеку потребан, све остало је неважно.

Председник општине Куршумлија Војимир Чарапић, захвалио се Савезу слепих на добијеној повељи, са жељом да се ова лепа сарадња настави и убудуће.

– У име Општине Куршумлија најсрдачније захваљујем на овом признању, које сте поводом Међународног дана особа са инвалидитетом уручили нашој општини и на тај начин препознали ангажовање и допринос када је реч о унапређењу положаја и афирмацији слепих и слабовидих особа наше општине. Настојаћемо да и убудуће помажемо сва удружења, побољшамо и унапредимо квалитет живота свих наших суграђана, а овом приликом захваљујем на успешној сарадњи и нашем Удружењу слепих и слабовидих особа – истакао је председник Чарапић.

Текст/Фото: Espreso.rs, tanjug.rs