Потписани уговори о додели три куће интерно расељеним лицима

Председник општине Војимир Чарапић потписао уговор о додели минибуса са Министарством за бригу о селу
8. децембра 2021.
Новак Ђоковић Фондација и Деда Мраз кренули у велику празничну турнеју, међу 12 градова Србије и Куршумлија
13. децембра 2021.

Потписани уговори о додели три куће интерно расељеним лицима

Председник општине Куршумлија Војимир Чарапић, потписао је уговоре о додели помоћи интерно расељеним лицима. Породицама Гајић, Мартиновић и Влашковић одобрена су средства за куповину сеоских кућа, односно одговарајућих непокретности.

На основу уговора о сарадњи, између Комесаријата за избеглице и миграције и Општине Куршумлија, потписаног маја ове године, Општина Куршумлија је добила средства за куповину сеоских кућа са окућницама, односно одговарајућих непокретности, интерно расељеним лицима и додатног грађевинског материјала за поправку и адаптацију сеоске куће односно одговарајуће непокретности.

Укупна вредност овог уговора је 4.500.000,00 динара, где Комесаријат за избеглице и миграције учествује са 95% средстава, док Општина Куршумлија учествује са 5%. Породице интерно расељених лица, за непокретност којом су конкурисали, добијају до 1.300.000,00 за куповину сеоске куће са окућницама или одговарајуће непокретности на рачун продавца, након овере купопродајног уговора. Као додатну помоћ, породице добијају и до 200.000,00 динара у виду грађевинског материјала за поправку или адаптацију непокретности.

Повереник за избеглице и миграције, Игор Радуновић каже да се на јавни позив пријавило 6 породица интерно расељених лица. Код три породице су проблем биле непокретности (нерешени правно имовински односи, неозакоњен објекат, недостављање потребне документације о непокретности), док су три породице имале уредну документацију, а објекти су озакоњењи или су направљени пре доношења прописа о изградњи објекта. У прегледу пристигле документације и рангирању корисника учествовали су представници Комесаријата за избеглице и миграције. На одлуку није било жалби, јер су сви корисници који су конкурисали, уредно обавештани о уоченим недостацима у документацији и упућени како да недостатке отклоне за наредни конкурс, који се очекује следеће године. Очекује се потписивање купопродајних уговора између интерно расељених лица и продаваца, након чега ће средства бити уплаћена на рачуне продаваца. Такође, ускоро се очекује и реализација уговора о сарадњи у виду помоћи у грађевинском материјалу који је у току, за интерно расељена лица која поседују непокретности, али су оне неадекватне за становање, како бисмо помогли људе који живе на територији наше општине.

Захваљујемо се Комесаријату за избеглице и миграције на помоћи интерно расељеним лицима која живе на територији наше општине. Оваква помоћ у трајном решавању проблема интерно расељених лица много значи и за расељена лица и за нашу општину.